Gündem

Özgür Özel'den Başak Demirtaş açıklaması: Saygı duymak gerek

"Merkez Bankası'nda ne itibar ne haysiyet bıraktılar"

22 Ocak 2024 15:56

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Başak Demirtaş'ın olası adaylığı ile ilgili, "Her Türk vatandaşının en doğal hakkı olan seçme ve seçilme hakkını kullanmaya ilişkin irade beyanı herkesin saygı duyması gereken bir yaklaşımdır. Bize karşı yapılan her türlü saygısız yaklaşımı boşa düşürmesi açısından son derece önemlidir" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İmamoğlu İstanbul'a iyi geldi"

Gerçekleşmemiş bir adaylık üzerinden yorum yapmanın mümkün olmadığını kaydeden Özel, "CHP olarak duruma şöyle bakıyoruz; Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanlığı bütün İstanbul'a iyi geldi. O yüzden biz CHP olarak İmamoğlu'na bir kez daha bu görevi talep etmesi için bir yetki verdik. İstanbullular yetki verirse 5 yıl daha ranttan, partizanlıktan uzak bir belediyecilik olacak" diye konuştu.

Önümüzdeki hafta içinde Parti Meclisi'nde (PM) çok sayıda belediye başkanı adayını daha açıklayacaklarını bildiren Özel, "Önümüzdeki hafta oldukça mesafe alacağımızı düşünüyorum" dedi.

"PM toplantısında çok sayıda belediye başkan adayımızı daha açıklayacağız"

CHP Lideri Özel, “Belediye başkan adayı açıklanmayan Antalya , İzmir gibi il ve ilçeler var. Ne zaman açıklanacak?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Önümüzdeki hafta içinde perşembe ya da cuma günü yapacağımız Parti Meclisi (PM) toplantısında çok sayıda belediye başkan adayımızı daha açıklayacağız. Tahmin ediyorum ondan sonraya bir PM toplantımız daha kalabilir. Belki çok istisnai haller için PM’ler yapılabilir ama bu cuma günü ve önümüzdeki hafta, oldukça mesafe alacağımızı düşünüyorum.”

"Güya emekli maaşına zam yaptılar”

Özel, “Hükümetin seçim yaklaştığında emeklilere ek zam yapacağı ya da 5 bin TL ikramiye vereceği konuşuluyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Uzun süredir şunu söylüyoruz: Bir kere Recep Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı bir asgari ücret değildi, 1 buçuk asgari ücretti. Bugünkü asgari ücrete göre hesaplarsanız 25 bin liraydı. Son çekilen emekli maaşı, 7 bin 500 lira. Güya zam yaptılar, 10 bin yaptılar. Yani asgari ücretin yüzde 55’i. Bu yetmez. Bu açlık, yoksulluk, sefalet demek. Ben diyorum ki en az bir asgari ücret yapın. Sonra da 1 buçuk asgari ücrete çıkarın. ‘Yapmayız’ diyorlardı. Uzun süre dile getirdik. Şimdi bir seyyanen zam konuşuluyor. Öyle bin-2 bin lira değil, illa seyyanen zam vereceksen 7 bin lira vereceksin ki en düşük emekli maaşı önce asgari ücret olacak. Bu da yetmez, bunu yapıp orada bırakmak yetmez. Yazacağız kanuna; ‘En düşük emekli maaşı asgari ücrettir.’ Asgari ücret arttı mı, en düşük emekli maaşı da artacak. 7 bin liralık seyyanen zammı kabul edebiliriz. Herhangi bir seyyanen zam yeterli değil. En az 7 bin lira olmalı. Yetmez, kanuna bundan sonra en düşük emekli maaşının asgari ücretle birlikte artacağız yazılmalıdır.”

"Göç alan belediyeleri biz yönetiyoruz, göç veren belediyeleri AK Parti yönetiyor”

Özel, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda Pertek feribotundayız. Tunceli’deyiz. Vedat Dalokay’ın memleketinden bütün Türkiye’ye şunu söyleyelim: CHP’nin kadroları çok iyi belediyecilik yapan kadrolardır. Pertek Belediyesi 5 yıldır elimizde, bütün Pertek ondan memnun. Ümit ediyoruz, Pertek’i ve Tunceli’deki belediyeleri elimizde tutup, Tunceli Belediyesi’ni kazanıp Türkiye’de de belediye, büyükşehir belediye sayımızı en az 15’e; belediye sayımızı çok yukarı rakamlara taşıyıp ilerleyen günlerde CHP’nin iyi belediyecilik anlayışıyla herkesi tanıştıracağız. Bütün Türkiye’de bir gerçek var: Göç alan belediyeleri biz yönetiyoruz, göç veren belediyeleri AK Parti yönetiyor. AK Parti’nin seçmenleri maalesef hepinizi birden Beşiktaş, Karşıyaka, Yenişehir, Kadıköy, Çankaya’ya taşıyamayız ama siz vereceğiniz oylarla iyi belediyecilik anlayışını ilinize, ilçenize taşıyabilirsiniz. Bütün vatandaşlarımıza CHP’nin belediye başkanlarını seçmelerini öneriyoruz.”

"Ankara’yı kazanmak için Altınok’un Erdoğan’a ne dediğine güvenmiyoruz”

Özel, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok’un “Uzun Adam’dan hesap soracağız” sözlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Benim bu tip partilerin geçmişte kendi içinde yaşadıkları polemiklere filan bel bağlayacak, medet umacak, buradan siyaset beklentisi olacak durumda değiliz. Biz Ankara’yı kazanmak için Turgut Altınok’un Recep Tayyip Erdoğan’a ne dediğine güvenmiyoruz. Biz Ankara’da Mansur Yavaş’ın Ankaralılara ne hizmetler yaptığına güveniyoruz. Çok iyi hizmetler yaptı ve karşılığını alacak.”

"Merkez Bankası'nda vesayet savaşı yaşanıyor"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile ilgili iddialara da değinen Özel, şunları söyledi:

"Merkez Bankası Türkiye'nin en köklü kurumlarından birisi. İddiaların tamamını doğru kabul ederek ya da yanlış kabul ederek haksızlık etmek veya bilmeksizin korumak istemem. Merkez Bankası'nda vesayet savaşı yaşanıyor. İtibar suikastı diyenler var. Merkez Bankası gibi bir kuruma yakışmıyor. Saray entrikaları ile başkan değiştiriliyor. Merkez Bankası'nın bu entrikalara ihtiyacı yok. İtibar suikastı doğru değil. Demokrasilerde Merkez Bankası Başkanı saray entrikaları ile değiştirilmez. Bu kurumda ne itibar ne haysiyet bıraktılar"

Emekli maaşlarında yapılan yetersiz iyileştirmeye de değinen Özel, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi talebini yineledi.

"Başak Demirtaş’ın yaptığı açıklamaların tamamı Erdoğan’ın bugüne kadar söylediği tüm sözleri yalanlar nitelikte”

Özel, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi, Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Başkanı adayı olacağı iddialarına ve DEM Parti ile yapılan görüşmelere ilişkin şunları söyledi:

“Başak Demirtaş’ın yaptığı açıklamaların tamamı, aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar söylediği tüm sözleri yalanlar nitelikte. Ne diyorlardı: ‘CHP, ‘DEM’leniyor, DEM Parti ile kapalı kapılar ardında iş birliği yapıyor, kamuoyuna açıklanmayan işbirlikleri var.’ Oysa Başak Hanım’ın açıklamalarından ortaya çıktı ki bahsettikleri gibi kamuoyunun bilmediği hiçbir şey yok. Biz de bütün kamuoyuyla birlikte Başak Hanım’ın açıklamasını dinledik ve bu açıklamasından herkesle birlikte haberdar olduk. ‘Siz gizli kapaklı DEM ile bir şey görüşüyor musunuz?’ Bizim söylediğimiz bir tek şu:

Kamuoyunun gözünün önünde ne oluyorsa, bize nezaket ziyaretinde bulundular, biz onlara nezaket ziyaretinde bulunduk, birçok gündemi değerlendirdik. DEM Parti’nin Parti Meclisi’nin bir açıklaması var, ‘Kent uzlaşısı arayacağız’ diye. Biz de üzerlerinde kentin uzlaşabileceği belediye başkan adayları arıyoruz. Bunun dışında DEM Parti’nin yaptığı açıklama, Parti Meclisi’nde aldığı karar ve bizim adaylıklarımızın birbiriyle ilgilisi ya da gizli kapılar ardında bir görüşme yok. Zaten ilan edilen adaylardan da bunu hep birlikte izliyorsunuz. Başak Hanım’ın ‘Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı olan seçme ve seçilme hakkını kullanmayla ilgili kendisine ilişkin irade beyanı veya bir katkısı olacaksa düşünebilirim’ denen yaklaşım, herkesin saygı duyması gereken yaklaşımdır. Ama bundan önce bize karşı yapılan saygısız bütün saldırıları boşa düşürmesi açısından da son derece önemlidir."

Ne olmuştu?

Tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı olabileceğini söyledi. Demirtaş, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” diye konuştu. Demirtaş “Bu durumda birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul'da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz” dedi. 

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan İstanbul açıklaması: Parti uygun görürse adaylığı düşünürüm

MURAT SABUNCU YAZDI- Başak Demirtaş’ın adaylık açıklaması: DEM Parti'de pek çok yönetici için sürpriz olmuş, İmamoğlu bu denklemde kaybedebilir