Gündem

Özgür Demirtaş'tan AKP’li isimlerin danışmanı Faruk Yanardağ’a: Daha “derivatives” yazmayı bilmiyorsun

''Allah kimseye bir finans profesörüne finans öğretecek özgüven vermesin"

11 Eylül 2023 12:59

AKP’li bazı isimlerin basın danışmanlığını yapan Faruk Yanardağ, ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'a finans konusunda eleştirilerde bulundu. Demirtaş, 8 maddelik yanıt verdi.

Yanardağ, sosyal medyada Prof. Dr. Demirtaş'a Kur Korumalı Mevduat'la ilgili bir dizi mesaj attı. Mesajlarından birinde Yanardağ, şöyle dedi:

"Derrivates (Türev ürün) 101: KKM bir türev ürün değildir. Marj ve kaldıraç yoktur, Ticaret 1:1 teminatlıdır. Taşıma maliyeti sıfırdır. Karşı taraf riski yoktur. Tezgah üstüdür. Dayanak varlık Dolar, uzlaşma TL'dir."

Prof. Dr. Demirtaş, Yanardağ'a verdiği 8 maddelik yanıtta, ''Allah kimseye bir Finans Profesörüne finans öğretecek özgüven vermesin'' ifadelerini kullanırken, Yanardağ'ın Derivatives kelimesini de yanlış yazdığına dikkati çekti.

Demirtaş'ın paylaşımı şöyle:

''Baktım kim diye eski AKP’li başkanın basın danışmanıymış'.

''Allah kimseye bir Finans Profesörüne finans öğretecek özgüven vermesin.'

1) Daha Derivatives nasıl yazılır onu bilmiyorsun.

2) KKM bir Türev ürünü türüdür.

3) Bir ürünün tezgah üstü olması veya olmamasının onun türev ürünü olması ile alakası yoktur.

4) Dayanak varlık ve uzlaşılan varlığın farklı para birimlerinden olmasının da türev ürünü olunması ile alakası yoktur.

5) KKM’nin önce Hazineye, sonra Merkez Bankasına KORKUNÇ maliyeti olmuştur.

6) O yüzden hükümet can havli ile KKM’yi bitirmeye çalışmaktadır. Bu uğurda mevduat faizleri korkunç şekilde artmaktadır.

7) Bu işler Kamu Yönetimi üstüne finans sertifikası almakla olmaz!

8) Daha TL KKM’nin o TL’ler ile dolar alınmasın diye yapıldığını bilmiyorsun.

İdeolojik fikirleriniz sizi kör etmesin. Hükümetin kendisi bile böyle kör değil. Seçim sonrası yanlıştan dönülmesi gerektiğini anladılar. Sizde plak takılmış! Basın danışmanlığına benzemez Türev ürünü uzmanlığı."

Yanardağ da Demirtaş’a, “Finans Profesörü gerçeğin bir kısmını gizleyemez. İyi ki özgüvenim var, yoksa siz hep karşınızda ezikler mi görmek istiyorsunuz? Neden KKM’nin dolar karşılığı kur artışına endeksli faiz ödemesi/kur farkı olduğunu ısrarla söylemiyorsunuz da TL karşılığını anlatıyorsunuz?” diye yanıt verdi.