Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2010 yılında 1940 olan belediye otobüs sayısının 1540'a düştüğünü belirterek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi doğrultusunda görevinden istifa eden selefi Melih Gökçek'e, "Otobüs alacaklarına dinozor almışlar" göndermesinde bulundu. Yavaş konuşmasının devamında da, "Bence, şehrin öncelikleri yaşayanlarla birlikte tespit edilmeli, onlara sorulmalı. İşte bu bakış, Ankara için en önemli proje" dedi.
Hacettepe Ekonomi Topluluğu’nun düzenlediği söyleşide Mansur Yavaş’a, öğrencilere yapılan anket sonucu belirlenen sorular soruldu. Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, öğrencilere kariyer tavsiyesinde bulundu.
"400 milyon eskiden kalma borcumuz var"
Belediye Başkanı seçildikten sonra Ankara'da neler değiştiği sorulan Mansur Yavaş, “Çok güzel bir soru… Muhalefet hala ‘Sen geleli 6-7 ay oldu, ne kadar asfalt yaptın? Biz şu kadar asfalt yapmıştık’ diyor. Aslında, Ankara’da çok şey değişti. Gelir gelmez saydamlığı ve şeffaflığı ortaya koyduk. İhaleleri kameralar önünde yapıyoruz, herkes görüyor ve ona göre itiraz ediyor. Düşünün bir boru ihalesini yüz binler izledi. Biz Ankaralılardan aldığımız vergileri nereye harcadığımızı göstermek istedik. Şimdi elektronik ihale sistemi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlar çok önemli zihniyet değişimleri Türkiye için."Katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik. Çeşitli konularda çalıştaylar yaparak, uzmanların önerilerini dinledik. Muhalefetin çok rahatsız olduğu bir durum daha var; tasarruflar ve hesap verebilirlik. Bunlar çağdaş dünyada olması gereken şeyler. Çünkü sizin paranızı harcıyoruz, kuruşunun bile nereye gittiğini bilmeniz gerekiyor. Tasarruf ediyoruz ama muhalefet bunu bir kenara koyduğumuzu düşünüyor ve buradan yap yatırımlarını diyor. Sadece 400 milyon eskiden kalma borcumuz var. Hacizler yağıyor. Bir yandan bunlarla boğuşuyoruz, diğer yandan yatırım yapmaya çalışıyoruz.”
"Otobüs alacaklarına dinozor almışlar"
Ayrıca Yavaş eski belediyeyi eleştirerek belediyeye ait otobüslerin yetersiz olduğunu ifade etti: “Eskiyi kötülemek için söylemiyorum. Projesi olmayan bir şeye bu kadar para yatırıldı. Neler olacağı önceden planlanmadı, akıllarına ne geldiyse onu yaptılar. Üniversiteler, meslek odaları karşı çıktı. Herkes karşı çıktı. Ama projenin yapılmasına bir kişi karar verdi. Eğer uzmanlara sorulsaydı, bu kadar para buraya harcanmamış olacaktı. Bu örnek bile, belediye başkanının tek başına karar vermemesi gerektiğine iyi bir örnek. Mesela, 2010 yılında belediyenin 1940 otobüsü varmış. 2014 yılında seçim oldu, Ankara’nın çevresi genişledi. 17 ilçe daha katıldı, nüfus arttı. Aradan 10 yıl geçiyor, 2020’ye geldiğimizde otobüs sayısı 1540. Günlük 40 tanesi bakıma gidiyor. Çevre ilçelere verilenlerle beraber 1330 otobüs kalıyor. Biz bunlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. En son alım 2013 yılında olmuş, yaş ortalaması 10,5. Otobüs alacaklarına dinozor almışlar. Bence, şehrin öncelikleri yaşayanlarla birlikte tespit edilmeli, onlara sorulmalı. İşte bu bakış, Ankara için en önemli proje.”
“Köylü zenginleşecek”
Ankara’nın dış ilçeleriyle ilgili projeleri de sorulan Yavaş, “Kırsal kalkınma projelerimiz var. Polatlı’da soğan var, Beypazarı’nda havuç var, Ayaş’ta domates var. Ankara’nın her yerinde tarım var, üretim potansiyeli var. Üretimi yapmayı bilenler var. Köylerdeki vatandaşlara sözleşmeli üreticilik yaptıracağız. Halk Market dediğimiz projemizle üreticiden aldığımızı tüketiciye sunacağız. Çayyolu’nda da olacak Halk Market, Mamak’ta da… İhtiyaç sahipleri onlara dağıttığımız kartlarla gidip uygun fiyatlı alışveriş yapabilecek. Köylü zenginleşecek, Ankaralılar ihtiyaçlarını ucuza alacak. Kart sistemi kullanamayanlar için de gıda yardımlarımız devam edecek. Bu aslında büyük bir organizasyon, bir iki aya başlamış olacağız” diye konuştu.
"Daha çok yeşil"
Ankara’da yeşil alanların artırılması konusunda çalıştıklarını belirten Yavaş, “İnsanların aileleri ve komşularıyla, bir engel olmaksızın, evlerine yakın yerlerde yeşil alanlara ulaşmalarını sağlamalıyız. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha az betonun, daha çok yeşilin olduğu parklar planlıyoruz” dedi.
Kurtuluş Parkı’nın etrafındaki yapılaşma nedeniyle kontrol edilemediğini ve insanların rahatça vakit geçiremediğini söyleyen Başkan Yavaş, “TED, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri ‘Bize verin’ dedi. Orayı öğrencilerin kullanabileceği bir alan haline getirmek istediler. Ben de sıcak bakıyorum bu duruma, üniversiteler bakarsa orayı da kurtarmış oluruz” diye konuştu.
"Bizi gençler kurtaracak"
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Yavaş’ın talimatıyla öğrencilerin yaşadığı ulaşım sorununun çözüldüğüne dikkat çekerek, “Atatürk’ün kurduğu ve başkent yaptığı Ankara’nın adına ve şanına layık bir büyükşehir olacağına dair duyduğum güveni ifade eder, size bir kez daha teşekkür ederim” derken, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de ulaşım sorunlarını çözen ring otobüsleri için Mansur Yavaş’a teşekkür etti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Başkan Yavaş, “Bu sorununu çözmek için belediye başkanı olmaya gerek yok, herhangi bir insan sıkıntıyı gördüğünde çözülmesi gerektiğini düşünüyordu zaten. Bu bir lütuf falan değil, insan olarak görevimiz. Gençleri okutmaktan, onlara güvenmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Bizi gençler kurtaracak” dedi.