Gündem

Cumhuriyet gazetesi ve Pelin Ünker'e "Paradise Papers" yazı dizisi nedeniyle para cezası

Orhan Erinç, gazeteci Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.'ye 10'ar bin lira tazminat cezası verildi

28 Şubat 2019 17:31

Cumhuriyet'te yayımlanan "Paradise Papers" yazı dizisi nedeniyle eski Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, gazeteci Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.'ye 10'ar bin lira tazminat cezası verildi. Ceza habere konu olan AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve oğullarının  "kişilik haklarına saldırıda bulundukları" gerekçesiyle verildi.

AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım, başbakanlığı döneminde kendisi ve oğulları hakkındaki “Paradise Papers” belgeleri haberi nedeniyle Cumhuriyet gazetesi, gazeteci Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş’ye “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla tazminat davası açmıştı.

Anadolu 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya Binali Yıldırım ile  oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım adına avukat Muhammed Gök ile davalılar Orhan Erinç, Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık AŞ'nin avukatları katıldı. Gök, tazminat taleplerinin kabul edilmesini isterken Orhan Erinç ve Pelin Ünker'in avukatı Abbas Yalçın, davanın reddini istedi.

Mahkeme, davalıların eyleminin hukuka aykırı olduğunun tespitine karar vererek, davacılar Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım adına onar bin lira olmak üzere toplam 30 bin lira manevi tazminatın, 6 Kasım 2017 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan alınarak Binali Yıldırım ve oğullarına verilmesine hükmetti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Pelin Ünker’e "Paradise Papers" yazı dizisi nedeniyle daha önce de 8 bin 860 lira para cezası ile 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiş, ceza ertelenmemişti.

Cumhuriyet gazetesinde ve internet sitesinde 7-8 Kasım 2017’de, “yerli ve milli değil” başlığıyla dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve oğullarının Malta’da şirketleri olduğu belirtilmişti. Şirketlerin varlığını doğrulayan Yıldırım, “Denizcilik küresel bir iştir, dünyanın her yerinde iş yapıyorlar. Bunun gizli saklı bir tarafı yok, burada iş çeviriyorlarmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar” demişti.

Cumhuriyet’in internet sitesindeki habere erişim engeli getirilirken, Yıldırım ve oğulları “kişilik haklarına saldırı” gerekçesiyle dava açtı. Dava dilekçesinde haberlerin “kasıtlı ve kişilik haklarına saldırıya dayalı, algı oluşturma gayreti taşıdığı” iddia edilmişti.

Cumhuriyet Vakfı Adına Orhan Erinç, gazeteci Pelin Ünker ile Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.’nin, Binali Yıldırım adına 250 bin lira, oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım adına da 125’er bin lira olmak üzere toplam 500 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesi talep edilmişti.

“Paradise Papers” ismiyle yayınlanan belgeleri haberleştiren Pelin Ünker’e, Binali Yıldırım ve oğullarının “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla açtığı davada 8 bin 660 TL para cezası 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.