Gündem

Operasyonlar devam ediyor: Santa Maria saldırısı planının yapıldığı Kayseri ablukada

21 Nisan 2024 20:14

Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD militanları silahlı saldırı düzenledi ve bir kişi öldü. Saldırının Kayseri’de planlandığı ortaya çıktı. Bugün ise Kayseri’de 5 kişi yakalandı.

10 Haber'in aktardığına göre; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Kayseri’de IŞİD terör örgütüne yönelik düzenlenen ‘Bozdoğan-27’ operasyonlarında 36 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri tarafından İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Kayseri olmak üzere 4 ilde IŞİD operasyonu düzenlendi. İstanbul’da sosyal medya platformu X hesabı üzerinden finans faaliyetleri yürüten bir şahsa para gönderdikleri ve terör örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edilen 15 şüpheli yakalandı. İzmir’de IŞİD terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten 14 şüpheli, Eskişehir’de ise IŞİD terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten 2 şüpheli yakalandı.

Bugünkü (21 Nisan 2024) IŞİD operasyonlarında dikkat çeken il, Kayseri’ydi. Kayseri’de geçmiş dönemde IŞİD terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, örgüt içerisinde yaralanan şahıslara ilaç ve malzeme temin eden 5 şüpheli yakalandı.

Operasyonlarda pompalı tüfekler, ruhsatsız tabancalar, çok miktarda döviz ve Türk lirası ile çok sayıda dijital materyale el konuldu.

Santa Maria Kilisesine yapılan saldırının Kayseri'de planlandığı ortaya çıkmıştı 

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD üyeleri Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev silahlı saldırı düzenledi, bir kişi katledildi.

İki kilise saldırganının eylemden yaklaşık üç hafta önce İstanbul’dan araçla Kayseri’ye giderek örgüt toplantısına katıldıkları ortaya çıktı. İki saldırganın da aralarında olduğu yedi IŞİD üyesinin Kayseri’ye gidiş görüntüleri ve kaldıkları otelde yaptıkları örgüt toplantısının fotoğrafları yayınlandı.

Elde edilen bilgilere göre şüpheliler Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’nde ikamet eden ‘Abdullah’ kod Amenullah Hacı isimli kişiyle ilişkideydi. 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrı araçlarla hareket eden ve aralarında kilise saldırganları David Tanduev ve Amirjon Kholikov’un da olduğu yedi ismi Abdulaziz Abdullaev isimli şüpheli karşıladı.

Yedi isim 6 Ocak’ta Kayseri’de otele yerleştirildi. Şüphelilerin Kayseri’de kaldıkları sürede otele giriş çıkışlarına ilişkin çok sayıda güvenlik kamera görüntüsü soruşturma dosyasına girdi.

Otelde ikamet eden yedi IŞİD şüphelisinin 8 ocakta Kayseri’den ayrılarak İstanbul’a döndüğü belirlendi.

Saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında eylemi düzenleyen iki şüpheli ve talimatı verdiği saptanan “Adam Abu-Darrar Al-Shishani” kod Adam Khamirzaev’in de aralarında olduğu 51 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Kayseri'de IŞİD ablukası 

Santa Maria Kilisesi saldırısından sonra Kayseri’ye yönelik IŞİD operasyonları sıklaştı.

10Haber, Kayseri ablukasını arşiv taramasıyla inceledi.

Kilise saldırısı 2024’ün ilk ayında, 28 Ocak’ta yapılmıştı. Saldırıdan önce Kayseri’de IŞİD operasyonu yapılmış ve 10 Ocak 2024’te ise haber ajanslarına IŞİD operasyonunun video ve fotoğrafları servis edilmişti.

28 Ocak’ta saldırı yapıldıktan sonra da gözler Kayseri’deydi.

IŞİD’in kiliseye yönelik terör eyleminden sonra 8 Şubat 2024’te geniş kapsamlı 33 ili içine alan büyük bir operasyon yapıldı. Bu operasyonda 147 IŞİD şüphelisi gözaltına alındı. 33 il arasında elbette Kayseri de vardı.

Saldırıdan tam bir ay sonra 28 Şubat 2024’te Kayseri’de terör örgütü IŞİD’e yönelik gerçekleştirilen operasyonda 2 şüpheli yakalandı. Aslında hedefte 3 kişi vardı. Jandarma ekipleri kent genelinde terör örgütü IŞİD için faaliyet gösterdiği tespit edilen Suriye uyruklu 3 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatmıştı. Ekiplerce Develi ilçesinde belirlenen adreslere düzenlenen operasyonda iki şüpheli yakalanırken, çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.

19 Mart 2024’te bu kez bir IŞİD şüphelisi için yakalama kararı çıkarılıp düğmeye basıldı.

İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğinin silahlı terör örgütü IŞİD’e üye olmak suçundan yakalama kararı verdiği şüpheliyi Melikgazi ilçesinde bir adreste yakaladı.

Tarih bu kez 19 Nisan 2024.

Kayseri’de gerçekleştirilen operasyonda terör örgütü IŞİD üyesi olduğu iddia edilen 5 şüpheli gözaltına alındı.

Yakalanan 5 militanın özelliği şuydu; Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD içerisinde faaliyet yürüten ve örgütün talimatları doğrultusunda Türkiye’ye giriş yapan örgüt mensuplarına kalacak ev ve yer temin etmek.

5 şüphelinin yakalandığı adreslerde ele geçirilen dijital materyallere el konuldu.