Dünya

Öldürülen İsrailli rehinenin annesi Hamas videolarını 'psikolojik savaş' olarak nitelendirdi

17 Ocak 2024 10:56

T24 Dış Haberler

İsrail tarafından kazara öldürülen İsrailli rehinenin annesi Iris Haim BBC'ye, ölü gibi görünen rehinelerin son videolarının amacının İsraillileri kendi hükümetlerine karşı kışkırtmak olduğunu söyledi.

Hamas'ın 15 Ocak'ta yayınladığı bir videoda iki rehine Yossi Sharabi ve Itay Svirsky'nin cesetleri görülürken, Hamas, ikisinin de hava saldırılarında öldürüldüğünü söyledi. İsrailli adli tıp yetkilileri, cesetler üzerinde yapılan otopsilerin bunu desteklemediğini açıkladı. 

Haim'in oğlu Yotam, 15 Aralık'ta diğer iki İsrailli esir Alon Shamriz ve Samer Talalka ile birlikte öldürüldü. Üçü de, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen ve çoğu sivil olmak üzere yaklaşık bin 300 kişinin öldüğü saldırı sırasında Hamas tarafından yakalandı. Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre, o tarihten bu yana İsrail bombardımanında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 24 binden fazla Gazzeli öldürüldü.

Yotam ve diğer iki rehinenin İsrail ordusunun mevzilerine yakın boş bir binaya kaçtıkları düşünülürken, resmi bir soruşturma, onların yiyecek kullanarak bir kağıda "SOS" ve "3 Rehine" yazarak askerleri varlıkları konusunda uyarmaya çalıştıklarını ortaya çıkardı.

Haim gururla "O ve arkadaşları esaretten çıkmaya çalışıyordu" dedi.

İsrail askerleri Hamas'ın tuzağından şüphelendi ve içeri girmedi. Daha sonra rehineler üstsüz ve ellerinde beyaz bir bayrak sallayarak binadan çıktılar. Ancak İsrailli bir keskin nişancı onlara ateş açtı. Yotam yaralandı, diğer iki arkadaşı ise olay yerinde öldü. İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre, ateşi kesme emri verildi ve Yotam'a öne çıkması söylendi. Ancak askerlerden biri yine de ateş ederek onu öldürdü. Resmi soruşturmaya göre asker, tanktan gelen ses nedeniyle emri duymadı.

Haim, "Hayal kırıklığına uğradım çünkü ölümünden sadece bir hafta önce onun iyi olduğunu duymuştuk. Hamas esareti gibi karanlık bir yerde bile moralini yüksek tutan biriydi. 70 gün boyunca çok zor şartlarda hayatta kaldı." dedi. 

Günler sonra Iris Haim, oğlunu öldüren askerlere, oğlunun ölümünü onların hatası olarak görmediğini söylediği bir video kaydetti. "Burada yeterince acımız var. Bu askerlerin de aileleri, anneleri var. Ben de onlar için endişelendim. Onların İsrail güçleri olması nedeniyle kızamayacağımı hissettim. Bütün bunların sorumlusu Hamas, sadece Hamas." dedi. 

Öte yandan, Alon Shamriz'in ailesi cenazede Alon'un kaçırılması ve ölümünden İsrail hükümetini sorumlu tutarak, "Seni terk eden, seni de öldürdü" dedi.