Dünya

Öğrenciler yapay zekaya başvururken üniversiteler, değerlendirme yöntemlerini değiştirmek zorunda kalıyor

10 Ocak 2023 11:51

Avustralya’da, öğrencilerin bilgisayar üzerinden yapılan sınav ve ödevlerde giderek gelişen yapay zekaya başvurduğunun tespit edilmesi üzerine kağıt ve kalem usulü sınavlara dönüldü.

The Guardian, Avustralya’nın büyük üniversiteleri bazı öğrencilerin yapay zeka yazılımları kullandığının tespit edilmesi üzerine kurallarında değişikliğe gitmek zorunda kaldı. 

İki aydır gündemde olan yapay zeka yazılımı ChatGBT’nin, yöneltilen sorulara yanıt verdiği, makaleler yazabildiği tespit edilmesiyle ABD’nin New York eyaletinde devlet okulları, tüm cihazlarda kullanımını yasaklamıştı.

Londra’da ise bir akademisyen, sınav sorusunu ChatGBT’ye sorduğunda aldığı yanıtın çoğu öğrencinin verdiğinden daha kapsamlı ve zengin olduğunu tespit etmişti.  Akademisyen, öğrencilerin yapay zekaya başvurması ihtimali nedeniyle değerlendirme sistemini değiştirmeye karar verdiğini söylemişti.

Avustralya’da da akademisyenler, benzer endişeler sebebiyle sınavlarda kağıt-kalem sistemi ya da sözlü sınav gibi değerlendirme yöntemlerine geri dönme kararı aldı.