Gündem

ODTÜ Rektörlüğü, Onur Yürüyüşü'nü yasakladı

Onur Yürüyüş'üne; geçen yıl, yasağa rağmen yüzlerce öğrenci katılmıştı

06 Mayıs 2019 16:14

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, yıllardır düzenlenen Uluslararası Bahar Şenliği'ni iptal etmiş, şenlik öğrencilerin mücadelesi sonucunda yapılmıştı. Rektörlük bu sefer de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Öğrencilere gönderilen e-postayla, 10 Mayıs'ta yapılması planlanan Onur Yürüyüşü'nü yasaklandığını açıklandı.

Sol Haber Portalı'nın haberine göre rektörlük, "Ankara Valiliğinin 3 Ekim 2018 tarihli yasaklama kararının halen yürürlükte olduğunu, bu nedenle üniversitede LGBT yürüyüşüne izin verilmeyeceğini" belirtti. 

Rektörlüğün e-posta iletisi şöyle: 

 

ODTÜ Rektörlüğü'nün öğrencilere yolladığı e-posta'ya ilişkin olarak Kaos GL açıklama yaptı. Açıklamada, elektronik postanın içeriği, yasa ve hukuka aykırıdır denilerek, "ODTÜ Rektörlüğünün iddia ettiğinin aksine Ankara ilinde geçerli bir etkinlik yasağı yoktur" ifadesi kullanıldı. Ayrıca ODTÜ öğrencilerinin yarın, rektörlüğün kararına yönelik olarak 'yürütmenin durdurulması davası' açacağı öğrenildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Öncelikle atıf yapılan ve istinaf incelemesi devam eden Mahkeme kararı yasağın dayanağı Valilik işlemini hukuka uygun bulan değil,  işlemin idari işlem hükmünde olmadığını kayıt altına alan bir karardır, yani Valilik aleyhinedir. ODTÜ Rektörlüğünün çıkarımının geçerli olması için kararın hem ortada bir idari işlemin varlığını teyit eden, hem de bu işlemin hukuka uygunluğunu tespit eden bir karar olması gerekir oysa böyle bir durum yoktur.

Bununla birlikte Valilik, kendi aleyhine olan bu kararı istinaf etmemiştir.

Ankara Valiliginin kararı istinaf etmemesi üzerine durumun açığa çıkartılması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kanalıyla 11.03.2019 tarihinde Valilik Makamına bilgi edinme başvurusu yapılmıştır. Başvuru ile “Ankara Valiliği tarafından, il sınırları içerisinde LGBTT-LGBTİ haklarına ilişkin sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü v.b. eylem/etkinliklerin yasak olup olmadığı, yasaksa bu yasaklama kararının tarih ve sayısı sorulmuştur.

Bilgi edinme başvurusu, Valilik’in amiri konumundaki İçişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü tarafından 13.03.2019 tarihinde yanıtlanmıştır

Yanıt şu şekildedir: “11.03.2019 tarihli e-posta başvurusunda belirtilen konu ile ilgili olarak yapılan incelemede; Her başvuru kendi içinde değerlendirilmektedir. Bilgilerinize arz/rica ederim.”

Görüleceği üzere ODTÜ Rektörlüğünün iddia ettiğinin aksine Ankara ilinde geçerli bir etkinlik yasağı yoktur. Rektörlük açıklama yazısı ile Ankara Valiliğini de zan altında bırakmaktadır."

Onur Yürüyüşü geçen yıl da rektörlük tarafından yasaklandı. Ancak yüzlerce öğrenci, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın ‘Bütün Yasakları Yasakla’ sloganıyla düzenlediği Onur Yürüyüşü'ne katıldı.