Ekonomi

Numan Kurtulmuş yine ümidi kesmedi: "Dolar düşecek"

Kurtulmuş'un ilk "Dolar düşecek" açıklaması yaptığı 2016 yılında kur 3.42'ydi...

25 Mart 2019 12:50

T24 Haber Merkezi

HAS Parti Genel Başkanlığı görevini yürütürken 2012 senesinde AKP'ye geçen Numan Kurtulmuş, "seçimlerden sonra dolar düşecek" açıklamasıyla yine gündemde. Kurtulmuş'un bugün yaptığı açıklama, geçmişte söylediği "Dolar düşecek" ifadelerini akıllara getirdi. 

AKP hükümetlerinde çeşitli görevlerde yer alan, bugün partisinin genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Numan Kurtulmuş, internet medyasıyla gerçekleştiği buluşmada şunları söyledi:

"Türkiye'de ekonominin geriletilmesi için büyük manipülasyonlar ve ataklar var. Bunlar hâlâ daha devam ediyor. Şimdi seçim öncesi bir atakla dolar üzerinden hükümeti etkilemeye çalışıyorlar. Bunu sadece bize karşı bir hamle olarak değil aynı zamanda milletin cebine yönelik bir hırsızlık olarak görüyoruz. Seçim ertesi de Allah'ın izniyle istikrarlı bir sonuç çıkınca bütün bunlar düzelecektir."

Kurtulmuş'un bu ifadeleri kullandığı gün, dolar/TL kuru 5.56 - 5.77 aralığında seyrediyordu.

Kurtulmuş'un bu açıklaması, geçmişte yaptığı "dolar" açıklamalarını gündeme getirdi. Kurtulmuş'un açıklamaları ve o günkü dolar kurları şöyle:

28 Kasım 2016 - Dolar/TL: 3.42 

“Türkiye ekonomisi birtakım yapısal zafiyetler gösterdiği için döviz dalgalanıyor değildir. ABD’deki başkanlık sistemi ve bunun Trump’un yönetim değişimiyle birlikte özellikle dünyadaki Amerika’nın küresel politikalarındaki muhtemel değişikliklerin ne olacağı, Amerikan iç politikasında da Amerikan ekonomisinin hangi yöne doğru evrileceğine ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var. Dolasıyla ağırlıklı olarak bu türbülans Türkiye’nin dışındaki olan şartlardan kaynaklanıyor, Türk ekonomisinin zafiyetinden kaynaklanmıyor. Öyle olduğu için de biz açıkçası oldukça iyimseriz. Belli bir süre sonra çok açık söylüyorum, dolar belli seviyeye düşecektir ama ‘şu gün, şu seviyeye düşer’ gibi bir kehanette bulunmanın doğru olmadığı kanaatindeyim.”

16 Ocak 2017 - Dolar/TL:  3.76

"Lafı dolaştırmadan söyleyeyim; kurlardaki dalgalanma manipülasyon. Türkiye ekonomisinin makro verilerinde bir olumsuzluk söz konusu değil. Merkez Bankasının tedbirler noktasında araçları var. Yapısal bir sıkıntı olsa onu söylerdik. Böyle bir şey yok. Spekülasyonlardan kaynaklanan bu durumda siyaset yoluna etkin bir şekilde devam ettikçe kurdaki dalgalanmada değişiklik olur. Önümüzdeki haftalarda kurun normal seviyelere geleceğini düşünüyorum. Bu bir kere suni bir durum. Suni de olsa enflasyon ve büyüme hedeflerini etkileyecek bir durum. Türkiye'de cazibe merkezleri olan illerle ilgili kararlar alındı. Aslolan biz üretimdeki gücümüzü artırdıkça bu durum geçecektir. Türkiye bunu aşacak güçtedir."

24 Mayıs 2018 - Dolar/TL: 4.70

(Merkez Bankası'nın faizleri artırmasından sonra) "Bugünkü karardan sonra bir miktar daha aşağıya inecek. 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'de ekonomi dünyasında da ciddi bir güven ve istikrar yakalandığı zaman bu tür spekülasyonları yapanların da hiçbir sonuç almayacağını görüyorum. Geçici bir dönemdir, vatandaşlarımızın da endişelenmesine ve telaşlanmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kısa süre içerisinde spekülatif hareketler de tamamıyla göğüslenecek, Türkiye ekonomisi kendi tabii aksında yoluna devam edecektir. Sağdan soldan bütün bu spekülatif hareketlere bakıp, el ovuşturup Türkiye'nin yeniden IMF'ye muhtaç hale geleceği günleri arayan bazı yorumların yapılmakta olduğunu görüyoruz. Bunun son derece yanlış bir heves olduğunu ifade etmek isterim. Hiç kimse Türkiye'yi IMF'nin önünde diz çökecek bir noktaya getiremeyecektir. Bu istikamet devam ettiği sürece, Türkiye'nin ekonomisinde milli gücünü artırma hevesleri sürdüğü sürece, Türkiye ekonomisi yapısını sağlamlaştırarak yoluna devam ettirdiği sürece Allah'ın izniyle o dönemlere geri dönüş olmayacaktır. Birilerinin böyle bir hayallerinin olduğunu yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Bu dalga atlatılır, Türkiye çok daha kuvvetli bir şekilde yoluna devam eder."

16 Şubat 2019 - Dolar/TL: 5,27

"Türkiye'de son dönemdeki ekonomik sıkışıklığın sebebi kendi dengelerinden kaynaklanmamıştır. Dövizde dalgalanmanın saldırı olduğunu biliyoruz. Bunların hepsinin manipülasyon olduğunu biliyoruz. Çok şükür ekonomi yönetimi sakin, heyecana kapılmadan... Bunun için tüm bakanlıklarda bir program açıklandı. Dolar daha aşağı doğru da çekilecek. Yakın zamanda olabilir. Ben 2019 içinde Türkiye ekonomisi dengelerinin hızla düzeleceğine eminim. Tespiti doğru yapmak sonra teşhisi doğru koymak gerekir. Bir dengeleme dönemine girdik. Fiyatlarda hiç beklemediğimiz şeyler oldu. Fırsatçıların olduğu görüldü. Piyasaların rahatlatılması için adı üstünde tanzim satış başlatıldı. Ekonomiyi sıkı bir şekilde takipte tutuyoruz. Dünya artık yeni bir dönemde. Dünya 3. bir büyük savaşın içerisine girdi. Bu da ekonomik savaştır."