Gündem

Noel kutlamasına tehdit iddiası Meclis gündeminde; “O mesajı okullara Mardin İl Eğitim Müdürlüğü mü gönderdi?”

12 Aralık 2023 13:10

DEM Partisi’nin Süryani milletvekili George Aslan, kentteki okullarda yılbaşı kutlaması yapılmaması için okulların whatsapp gruplarına gönderildiği iddia edilen tehdit mesajlarını TBMM gündemine taşıdı. Aslan, uyarıya rağmen kutlama yapılması halinde ilgililer hakkında gerekenin yapılacağının belirtildiği mesajları İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönderip göndermediğini sordu.

DEM Partisi’nin  Süryani Milletvekili George Aslan, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den yanıt istedi.

Soru önergesinde Türkiye’de yaşayan Hristiyanlara yönelik nefret söylemi ve nefret suçlarının her yıl özellikle Noel Bayramı ve yılbaşı döneminde daha da arttığına dikkati çeken Aslan, sosyal medyada  Noel Bayramı ve yılbaşını kutlayanları tehdit eden ve hedef gösteren bir mesaj paylaşıldığını söyledi.  Tehdit mesajına da yer veren Aslan, önergesine şöyle devam etti:

“Mardin İl Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildiği ve Nusaybin ilçe Milli Eğitim müdürü aracılığıyla okulların WhatsApp gruplarında paylaşıldığı ifade edilen mesajda “Arkadaşlar yılbaşı yaklaşıyor, Noel denilen katil, barbar, eli kanlı aşağılıkların çocukları islam coğrafyasında katliam yaparken bazı işgüzar kişiler okullarımızda Noel kutlaması, süslemesi, etkinlik vb., özellikle ana sınıfı ve ilkokullarda yapıyorlar. Önceden tüm kurumlarımızı uyaralım, hiçbir şekilde Noel ile ilgili bir etkinlik istemiyoruz. Lütfen uyarıyı önceden yapalım, birbirimizi üzmeyelim. Hangi okul yaparsa o saatte ilçe müdürü, okul müdürü ve ilgili öğretmenleri çağırıp gerekçesini soracağız ve gerekeni de yapacağız.” 

“Hedef haline getirmektedir”

Aslan, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ ve ‘Nefret ve Ayrımcılık’ suçu olan söz konusu ifadelerin Mardin’de Noel Bayramını kutlayan Süryaniler başta olmak üzere yılbaşını kutlayanları hedef haline getirdiğini belirterek, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlarına şu soruları yöneltti:

-Mardin’de Noel Bayramını ve Yılbaşını kutlayanları tehdit eden ve hedef gösteren söz konusu mesaj Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-Tehdit ve nefret içerikli mesajı paylaşan Mardin İl Eğitim Müdürlüğü’ne yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-TCK m. 216 ve m. 122’ye göre ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ ve ‘Nefret ve Ayrımcılık’ suçu işleyen Mardin İl Eğitim Müdürü görevden uzaklaştırılacak mıdır?

-Türkiye’de farklı etnik ve dini kesimlere yönelik yaşanan nefret söylemleri ve nefret suçlarının önlenmesi için Bakanlığınız tarafından yürütülmekte olan herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

“Nifak tohumu”

Eğitim Sen Nusaybin Temsilciliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise Mardin İl milli Eğitim Müdürlüğü ile Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kınandı. Yazılı açıklamada, “Çok farklı etkin köken ve inançtan yüz binlerce insanın birlikte ve huzur içinde binlerce yıldır yaşadığı kadim Mardin şehrimizde, bu metnin eğitim  yöneticileri tarafından  paylaşılması, coğrafyamızda yaşayan ve birbirlerini kardeş gibi gören halkların arasına  bir nifak tohumu ekme çalışmasından  başka bir şey değildir” denildi.