Dünya Basınında Bugün

Nikki Haley çekildi; Miçotakis ve Zelenski'nin gergin günü; Satranç ustası Kasparov terör listesinde | Dünya Basınında Bugün

07 Mart 2024 09:25

T24 Dış Haberler

Nikki Haley, dün başkanlık kampanyasını sona erdirdiğini açıkladı ve böylece Başkan Biden'ı Trump'la baş başa bıraktı. ABD'nin önce gelen gazetelerinden The New York Times'a göre birkaç yıl önce BAE vatandaşları arasında ülkelerinin İsrail ile gelişmekte olan bağları konusunda olumlu bir hava varken şimdilerde bu değişti. ABD'li yetkililer yakın zamanda Kongre üyelerine verdikleri gizli bir brifingde, ABD'nin Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'e binlerce hassas güdümlü mühimmat, küçük çaplı bombalar, sığınak deliciler, hafif silahlar ve 100'den fazla ayrı dış askeri satışı sessizce onayladığını ve teslim ettiğini söyledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kudüs yakınlarındaki Batı Şeria yerleşimlerinde 3 bin 500 yeni konut inşa etme ve bölgenin büyük bölümünü "Yahudileştirme" planını kınadı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Çarşamba günü Ukrayna'ya yaptığı ziyaret Hollywood gerilim filmlerini aratmadı. Rusya, eski satranç şampiyonu ve sürgündeki Kremlin muhalifi Garry Kasparov'u devletin "teröristler ve aşırılık yanlıları" listesine ekledi.

7 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Haley'in başkanlık yarışından çekilmesinin ardından Trump Biden'a karşı

Nikki Haley, Süper Salı önseçimlerinde büyük bir yenilgiye uğrayarak başkanlık kampanyasını sonlandırdı ve böylece 2024 Cumhuriyetçi adaylığını Donald Trump'a devrederek Joe Biden'ın bugün yapacağı Ulusa Sesleniş konuşmasında ikna edici bir performans sergilemesi için üzerindeki baskıyı artırdı.


The New York Times | Birleşik Arap Emirlikleri'nde İsrail ile ilişkiler konusunda baskılar artıyor

ABD'nin önce gelen gazetelerinden The New York Times'a göre birkaç yıl önce BAE vatandaşları arasında ülkelerinin İsrail ile gelişmekte olan bağları konusunda olumlu bir hava varken şimdilerde bu değişti.

İsrail, ABD'nin aracılık ettiği bir anlaşmayla BAE ile ilişkilerini yeni kurmuştu. Ülkeler arası yatırımları yönlendirmek için iş grupları ortaya çıktı. Ancak şimdi, İsrail'in Gazze'ye yönelik aylardır süren bombardımanı bölgede öfkeyi körüklerken, anlaşmanın BAE'li taraftarlarını bulmak giderek zorlaşıyor.


The Washington Post | İsrail'in savaş bölgesi ABD silahlarıyla dolup taşıyor

ABD'li yetkililer yakın zamanda Kongre üyelerine verdikleri gizli bir brifingde, ABD'nin Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'e binlerce hassas güdümlü mühimmat, küçük çaplı bombalar, sığınak deliciler, hafif silahlar ve 100'den fazla ayrı dış askeri satışı sessizce onayladığını ve teslim ettiğini söyledi.

Çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'e sadece iki onaylı dış askeri satış kamuoyuna açıklanmıştı. Bunlar 106 milyon dolar değerinde tank mühimmatı ve 155 mm'lik top mermisi yapmak için gereken 147,5 milyonluk bileşendi. 


Al Arabiya | Suudi Arabistan, İsrail'in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yerleşim yeri inşa etme planını kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kudüs yakınlarındaki Batı Şeria yerleşimlerinde 3 bin 500 yeni konut inşa etme ve bölgenin büyük bölümünü "Yahudileştirme" planını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Krallık, tüm uluslararası kararlara, uluslararası insan hakları hukukuna ve Birleşmiş Milletler sözleşmelerine aykırı olan, Kudüs de dâhil olmak üzere Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü Yahudileştirme girişimini şiddetle kınamaktadır" denildi.


eKathimerini | Miçotakis'in Ukrayna ziyareti gerilime dönüştü 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Çarşamba günü Ukrayna'ya yaptığı ziyaret Hollywood gerilim filmlerini aratmadı. Rusya'nın Odesa'ya muhtemelen füzelerle düzenlediği saldırıda meydana gelen patlama, o sırada limanda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile durdukları yere 200 metreden kısa bir mesafede meydana geldi.

Tahminlere göre saldırı Zelenski'yi hedef alıyordu ve mevcut kanıtların analizinden de anlaşılacağı üzere Moskova muhtemelen Yunan başbakanının orada olduğunun da farkındaydı.


The Moscow Times | Satrançın büyük ustası Kasparov, Rusya'nın terör listesine eklendi 

Rusya, eski satranç şampiyonu ve sürgündeki Kremlin muhalifi Garry Kasparov'u devletin "teröristler ve aşırılık yanlıları" listesine ekledi.

Devletin mali gözlemcisi Rosfinmonitoring Kasparov'un listeye alınma nedenini belirtmezken, Kasparov yıllardır Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalefet ediyor ve 2014'ten bu yana Moskova'nın Ukrayna'daki askeri saldırganlığını kınıyor.

Siyaset ve aktivizme zaman ayırmak için 2005 yılında satranç oynamayı bırakan Kasparov, daha önce Putin'i "dünyanın en tehlikeli adamı" olarak nitelendirmişti.