Dünya

Nijerya'da hava saldırısı 'yanlışlıkla' dini bayramda ibadet edenleri öldürdü

05 Aralık 2023 12:59

T24 Dış Haberler

Yerel acil durum yönetimi yetkilisi, Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde Müslümanların dini kutlaması sırasında düzenlenen hava saldırısında 85 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. 

Eyalet Valisi Uba Sani, sivillerin "teröristleri" hedef alan askeri bir insansız hava aracı tarafından "yanlışlıkla öldürüldüğünü" söyledi. Savunma bakanlığı operasyonu "gereksiz trajedi" olarak nitelendirdi. Saldırı sırasında onlarca kişi yaralandı. 

Bir devlet yetkilisi Samuel Aruwa, "Nijerya ordusunun teröristlere karşı rutin bir görevde olduğunu ancak görevin istemeden toplum üyelerini etkilediğini" söyledi. 

Savunma sözcüsü Tümgeneral Edward Buba yaptığı açıklamada, hava saldırısının bölgede "teröristlerin" varlığına ilişkin güvenilir istihbarata dayandığını söylerken, Vali Sani, köylülerinin Pazar akşamı dini bayram için bir araya gelmeleri sırasında meydana gelen "trajik olay" hakkında soruşturma başlatılması talimatını verdi. 

Olaylara tanık olan bir adam BBC'ye iki saldırı olduğunu söyledi. Tanık, "Uçak olay yerine bomba attı, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere insanlarımızı yok etti ve öldürdü. İkinci bomba, ilk patlamada ölenlerin cenazelerini getirmeye giden bazılarımızın üzerine atıldı. Ailemden yaklaşık 34 kişiyi kaybettik, hastanede 66 yaralımız var." dedi. 

Bombalamanın ardından yaşananları gören bir kadın BBC'ye, cesetlerin her yere saçıldığını anlatırken, "Bazı kadınlar bebeklerini kucağında tutarken öldü, bazı bebekler hayatta kaldı, bazıları da anneleriyle birlikte öldü" dedi.
 

Nijerya ordusu geçmişte ülkenin kuzeybatısında haydut olarak bilinen milis çeteleriyle savaşırken sivil ölümlerine neden olmakla suçlanmıştı. 2021'de Nijerya savaş uçağının kuzeydoğu Nijerya'daki bir terörist kampına düzenlediği saldırıda kazara 20 balıkçı öldürüldü.

Araştırma firması SB Morgen'in raporuna göre, 2017'den bu yana Nijerya güçlerinin kazara saldırılarında 300'den fazla kişi hayatını kaybetti.