Gündem

New Yorklu Türkler depremzedeler için Times Meydanı’nda buluştu ve İstiklal Marşı’nı söyledi

“Birçok yakınım Arsuz’da enkaz altında. Acım tarif edilemeyecek kadar büyük”

13 Şubat 2023 21:07

Volkan Yüksel/New York

New York’ta yaşayan Türkler, şehrin önemli noktası Times Meydanı’nda toplanarak Türk bayrakları, Atatürk flaması ve elinde depremi anlatan pankartlarla Kahramanmaraş merkez üssü olmak üzere Türkiye’nin 10 ilinde yaşanan afette hayatını kaybedenler ve depremzedeler için bir anma etkinliği düzenledi.

Times Meydanı’nda İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte topluluk sözcüsü Av. Fejir Uğurlu, “Ülkemizden uzakta kaybettiğimiz sevdiklerimizi anmak için 1 dakikalık saygı duruşu, anıları için sembolik mum yakma, kırmızı karanfil bırakma ve yabancı bir ülkede yaşayan Türkler olarak birlikteliğimiz için İstiklal Marşı’nı birlikte söylemek için burada toplandık.

Ne dini, ne siyasi, ne de herhangi bir ideolojik düşünce olmaksızın, sivil inisiyatif ile bir araya geldik, çünkü günlerdir her birimizin kalbi ağrıyor -benim kalbim ağrıyor. İçimizden aynı anda farklı tonlarca duygu geçiyor. Her birimiz ayrı ayrı destek olmak için çabalıyoruz ve ne güzel ki kavgasız tartışmasız, her birimiz yardım etmek için tek bir yürek olduk. Umarım bir daha böyle derinden bir acı yaşamayız, canımız bu kadar acımaz ve bu kadar çaresiz hissetmeyiz…” dedi.

New York’ta yaşayıp anma etkinliğine katılan birçok kişi acısını bizimle paylaştı.

Hatay Arsuz’da yakınlarını kaybeden Ecem Fırat Kopuz, “Birçok yakınım Arsuz’da enkaz altında. Acım tarif edilemeyecek kadar büyük. Uzakta olmak daha da zor…” dedi. Kopuz, anma etkiliğinden sonra gece uçağıyla memleketi Hatay’a yardım çalışmalarına katılmaya gitti.

New York’ta yaşayan tiyatro oyuncusu Nazlı Sarpkaya da, “Deprem hepimizi derinden etkiledi. Bugün Times Meydanı’nda bir ses olmak için buluştuk. Acımız katlanarak artıyor. Birçok arkadaşımı kaybettim.” dedi.

New Jersey’de doktor olan Çağatay Sağdıç da “Uzakta olmak bizi çaresiz kılıyor. Günlerdir yardım kolilerini hazırladık. Şimdi de Times Meydanı’nda İstiklal Marşımızı okuyoruz. Acı tarif edilemez.” ifadelerini kullandı.

İş insanı Selda Türker ise “New York ve New Jersey’de yaşayan Türkler olarak hemen organize olup bağışlanan eşyaları ana vatanımıza, depremden etkilenen vatandaşlarımıza yetiştirmeye çalıştık. Hepimiz kenetlendik.” Derken, New York’ta reklam ajansı çalışanı Gizem Öztürk de “Ülkemizden uzakta olmak acıyı katlıyor. Günlerdir göz yaşlarıyla konsoloslukta yardım kolilerini hazırlıyoruz. Amerikan halkı da inanılmaz bağışlar yaptı. Acımız büyük” dedi.

New Yorklu Türkler, 18 Şubat’ta Union Park Meydanı’nda yeniden toplanmak için resmi başvuruda bulundular.

TIKLAYIN | Times Meydanı'nda Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybedenler anıldı