Dünya

New York Times: Moskova, Rus çifte ajana ABD topraklarında suikast düzenlemeye çalıştı

19 Haziran 2023 14:54

T24 Dış Haberler

Rusya'nın ABD'de eski bir Rus istihbarat ajanına suikast düzenlemeye çalıştığı, girişim başarısız olunca iki ülkenin karşılıklı olarak diplomat sınır dışı ettiği belirtildi.

Eski bir Rus istihbaratı Aleksandır Poteyev, 2010'da ABD'li yetkililerle bazı gizli dosyalar paylaşmış, Washington bu sayede gizli Rus casusluk ağı "yasa dışıları" ortaya çıkarmıştı. Poteyev, ABD casusları tutuklamadan önce ABD'ye kaçmış, Rusya'da kendisi hakkında 25 yıl hapis cezası kararı verilmişti. 

New York Times'ın haberine göre, 2019'da Rusya, Poteyev'i yerleştiği Florida eyaletinde bulması için Meksikalı bilim insanı Hector Alejandro Cabrera Fuentes'i görevlendirdi. 

Gazete, "operasyonla Rusya'nın daha önce ABD muhbirini yabancı toprakta hedef alamama çizgisini geçmiş olduğunu" belirtti. 

Başarısız suikast girişimi, ay sonunda çıkacak Calder Walton imzalı, “Spies: The Epic Intelligence War Between East and West” kitabında detaylandırıldı. 

Habere göre Fuentes, Poteyev'in korumalı evinin dışındaki suikast girişimi başarısız olduktan birkaç gün sonra Meksika'ya uçmaya çalışırken yakalandı. 

Adalet Bakanlığı belgelerinde, "başka bir devlet adına hareket etme" suçundan suçlanan Feuntes'in Rusya'dan bağlantılarını ABD'ye sunduğu görülüyor.