Dünya

New York, güvenlik endişeleri nedeniyle devlete ait cihazlarda TikTok'u yasakladı

17 Ağustos 2023 10:21

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York eyaleti, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, Çarşamba günü TikTok'u devlete ait cihazlarda yasakladı. 

50 milyondan fazla Amerikalı tarafından kullanılan ve Çinli teknoloji devi ByteDance'in sahibi olduğu TikTok, ABD'li Kongre üyelerinin Çin hükümetinin olası etkisine ilişkin endişeler nedeniyle ülke çapında yasak getirilmesi yönünde artan çağrılarla karşı karşıya kaldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams yaptığı açıklamada, TikTok'un "şehrin teknik ağları için bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu" söyledi.

New York eyaleti, devlet tarafından verilen mobil cihazlarda TikTok'u da yasakladı. Çalışanlar, belediyeye ait cihaz ve ağlarda uygulamaya ve web sitesine erişimi 30 gün içinde kaybedecek. 

TikTok, "ABD kullanıcı verilerini Çin hükümeti ile paylaşmadığını ve paylaşmayacağını ve TikTok kullanıcılarının gizliliğini ve güvenliğini korumak için önemli önlemler aldığını" söyledi. 

FBI Direktörü Christopher Wray ve CIA Direktörü William Burns dahil olmak üzere üst düzey ABD güvenlik yetkilileri, TikTok'un bir tehdit oluşturduğunu doğruladı.

Wray, Mart ayında Çin hükümetinin TikTok'u milyonlarca cihazdaki yazılımı kontrol etmek için kullanabileceğini ve uygulamanın ulusal güvenlik endişelerini tetiklediğini söyledi. 

2020'de eski Başkan Donald Trump, TikTok'un indirilmesini engellemeye çalıştı, ancak bir dizi mahkeme kararı yasağın yürürlüğe girmesini engelledi. 

Birçok ABD eyaleti ve şehri, devlet cihazlarında TikTok'u kısıtladı. Montana kısa bir süre önce uygulamayı eyalet çapında yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Karar, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek ve yasal olarak itiraz edilebilecek.

Ülke genelinde yayınlanan anket verileri, Amerikalı yetişkinlerin yarısının TikTok yasağını desteklediğini gösterdi.