Gündem

Necmettin Batırel faiz artışını savundu, Merkez Bankası'na yüklendi: Türkiye'nin hakkını korumak için çırpınan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a laf söyletiyorsunuz

"Ülkenin istikbaliyle oynuyorsunuz"

23 Temmuz 2022 10:29

Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, bankaların Merkez Bankası'ndan yüzde 14 faizle para alıp, yüzde 30-35 faizle satacaklarını belirterek, "Faizi düşürürken ne söylenmişti: Şirketler ucuz kaynağa ulaşacak, üretimdeki büyük artış sonunda fiyatlar gevşeyecekti... Böyle olmadı. Niye? Çünkü bankalar tavır koydu, ticari kredi faizlerini aşağı çekmedi aksine yükseltti. O zaman sormak gerekmiyor mu: Bu uygulamayı niye engelleyemediniz?..
Merkez Bankasının araç bağımsızlığı vardır. Bu ne demek? Yasayla belirlenmiş olan nihai hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını ve yöntemlerini, hükûmetin veya başka bir otoritenin onayına gerek duymadan serbestçe seçebilme hakkı, demek. Merkez Bankası bu hakkını kullanıyor mu? Hayır! Peki bunun faturasını kim ödüyor? 85 milyon vatandaşla birlikte siyasi otorite... Hayat pahalılığı sürekli artıyor. Muhalefetin eline büyük koz veriliyor. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanını süs diye mi seçti?" diye yazdı.

Merkez Bankası'nın faiz artırması gerekiyorsa, 'gözünden yaşlar akarak' da olsa yapması gerektiğini kaydeden Batırel, "ABD Merkez Bankası 1994’ten bu yana en yüksek oranda faiz artışına gitti. 27 Temmuz’da 100 baz puan arttırdığı zaman dolar/TL 18,00’i aşacak. Görmüyor musunuz, Societe Generale yıl sonunda dolar 22 lira olacak diye rapor yayınlıyor. Kurların yüksek kalması cari açığın artmasına yolaçıyor. Bunu kapatacağım diyerek toplam rezervleriniz 98,7, net rezervleriniz 6,1 milyar dolara geriledi... En çok neye üzülüyorum biliyor musunuz? Gecesini gündüzüne katarak, Türkiye’nin hakkını korumak için çırpınan, terörün kökünü kurutan, dev projelerle donattığı ülkemizi bölgesel güç hâline getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a laf söyletiyorsunuz, onun işini zorlaştırıyorsunuz! O bunu hiç hak etmiyor..." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...