Gündem

Necla Zarakol serbest bırakıldı

Zarakol, cuma günü gözaltına alınmıştı

19 Şubat 2019 15:14

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında cuma günü gözaltına alınan ünlü iş kadını Necla Zarakol ve avukatı Tolga Danışman savcılıktaki sorgularının ardından yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldılar. Zarakol serbest bırakılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada Emniyet'e geldiğinde hakkında gözaltı kararı bulunmadığını, kararın sonradan çıkarıldığını bildirdi. Ofisinde gözaltına alındığını belirten Zarakol "Ortadan kaybolma ya da bir yerde yakalanma gibi bir durum olmadı" açıklamasında bulundu.

Sözcü'den Habip Atam'ın haberine göre, halkla İlişkiler dünyasının tanınmış isimlerinden iş kadını Necla Zarakol'un gözaltına alınmasına sebep olan olay bir iş insanının şikayetiyle başladı. Edinilen bilgiye göre; polise giderek ifade veren iş adamı, hakkında spekülasyon haberler yaptırıldığını söyleyerek, Zahide Üner'den şikayetçi oldu. Üner, geçtiğimiz hafta Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.  Hakkında 'FETÖ' ile ilgili farklı bir soruşturma da bulunduğu belirtilen Zahide Üner'in sahte kimlikle yurt dışına kaçmaya çalıştığı öne sürüldü. Üner'e yardım ettiği iddia edilen avukat Tolga Danışman da gözaltına alındı.

Spekülasyon soruşturması kapsamında ifadesi alınan Zahide Üner'in haber yaptırmak için avukatı vasıtasıyla Necla Zarakol'a ulaştığını söylediği iddia edildi. Zarakol'un bu iddialar üzerine geçtiğimiz hafta Cuma günü gözaltına alındığı belirtildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan Necla Zarakol, Zahide Üner, avukat Tolga Danışman Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi.

İddiaları kabul etmeyen ve bir halkla ilişkiler şirketi yöneticisi olduğunu, kimseyi karalamak için haber yaptırmadığını söylediği öğrenilen Necla Zarakol ve avukat Tolga Danışman sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Her iki isim de savcılıktaki sorgularının ardından yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Zahide Üner'in ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Necla Zarakol'dan ilk açıklama

Necla Zarakol, serbest bırakılmasının ardından şu mesajı paylaştı:

"Bugün mahkeme süreci ve sonrasında gelen yüzlerce telefon beni çok yordu. Düşüncelerimi yarın yazacağım. Ama küçük bir düzeltmeyi şimdiden yapayım. Cuma günü saat 11’de bir basın toplantısından ofise döndüm. Binanın kapısından içeri girerken arkamdan bir polis ordusu gelip kimliğimi sordu. Hep birlikte yukarı çıktık, ofiste ve odamda ne olduğunu bilmediğim bir şey aradılar. İki sat kadar sonra Vatan Caddesi’nde Emniyet’e gittik. O sırada gözaltı kararı yoktu, arkamızdan o da geldi. Dün gece ifadem alındı, bugün de doğrudan mahkemeye çıktık. Adli kontrol kararıyla değil, yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldık. Yani ortadan kaybolma ya da bir yerde yakalanma gibi bir durum olmadı. Bu akşam Habertürk'te ’edense serbest bırakılma haberimiz vardı ve her cümlesi yanlış hatta yalandı."

Ne olmuştu?

Zarakol İletişim'in Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol'un cuma günü gözaltına alınmıştı. Zarakol'un 'FETÖ' soruşturması kapsamında yurt dışına çıkış hazırlığı yaparken sahte kimlikle yakalanan Zahide Üner'in kaçış girişimine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığı iddia edilmişti.

Zarakol İletişim Genel Müdürü Nurcan Akad, gözaltı kararıyla ilgili olarak açıklama yapmıştı. Akad'ın açıklaması şu şekildeydi: 

"Necla Zarakol, televizyoncu, gazeteci ve halkla ilişkiler uzmanı olarak 40 yılı aşkın bir süredir iletişim sektöründe hizmet veren duayen bir iletişimcidir.

Meslek yaşamı boyunca sektörün etik kurallarının oluşması ve uygulanması yönünde öncü bir rol üstlenmiş, Türkiye’nin önde gelen en saygın kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermiştir. Necla Zarakol ayrıca kendi şirketinde olduğu kadar çeşitli üniversitelerde de ders vererek, meslek yaşamı boyunca çok sayıda genç iletişimcinin yetişmesinde önemli rol üstlenmiştir.

40 yılı aşkın meslek yaşamı boyunca herkesin gözü önünde, şeffaf, titiz ve ilkeli bir duruşla inşa ettiği tertemiz mesleki siciline, sadece iletişim sektörü değil, danışmanlık hizmeti verdiği ve aralarında kamu kurumlarının da bulunduğu saygın kuruluşlar ve yöneticileri de bizzat şahittir.

Necla Zarakol, sektöre yaptığı katkılar ve derin uzmanlık birikimi ile Türkiye’nin en önemli halkla ilişkiler şirketlerini çatısı altında toplayan İletişim Danışmanları Derneği’nin (İDA) Şeref Kürsüsü’nde yer almıştır.

Dolayısıyla bugün içinde bulunduğu durumun mutlaka bir yanlışlıktan kaynaklanmış olduğuna ve fadesi alındığında bu yanlışlığın anlaşılacağına yürekten inanıyorum.

Eminim ki kısa süre içinde adalet tecelli edecek, Necla Zarakol serbest bırakılacaktır"