Gündem

Nakşibendi tarikatına tahsis ettikleri arsadaki devlet yurdunu yıktılar

09 Eylül 2019 14:12

Üsküdar’da buluna Hazine'ye ait 12 dönüm arsanın Nakşibendi tarikatı liderlerinden Mahmud Esad Coşan’ın vakfına tahsis edildiği ve üzerindeki devlet yurdunun da yıkıldığı ortaya çıktı.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, Hazine'nin Üsküdar’da üzerinde devlet yurdu bulunan 12 dönüm arsayı Nakşibendi tarikatına ait vakfa tahsis ettiği, İBB’nin arsaya ilişkin ayrıcalıklı plan değişikliğine gittiği ortaya çıktı. Nakşibendi tarikatının liderlerinden biri olan Mahmud Esad Çoşan adına 2005 yılında kurulan “Mahmud Esad Coşan Eğitimi Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı” 2014 yılında “vergiden muaf” tutuldu. Vakıf “kamu yararı” statüsündeki vakıflar listesine girdi.

Bu karardan iki yıl sonra 11 Nisan 2016 tarihinde Üsküdar Barbaros Mahallesi’nde Hazine’ye ait 12 bin metrekarelik üzerinde devlet yurdu ve okul bulunan arsanın 30 yıllığına Vakfa irtifak hakkı kapsamında verilmesi için Milli Emlak ile ön izin sözleşmesi imzalandığı ortaya çıktı.   

Hazine'den İBB'ye: Plan değişikliğinde kamu yararı var

Milli Emlak Müdürlüğü sözleşmeyi imzalar imzalamaz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) iki ay gibi kısa bir süre sonra 6 Haziran’da yazı yazarak “kamu yararı” adına plan değişikliğine gidilmesini istedi:

“Taşınmazın İdaremizce eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Mahmud Esad Coşan Eğitim Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı lehine 30 yıl bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesis edilerek 11.04.2016 tarih ve 5290 no ile düzenlenen ön izin sözleşmesi kapsamında yetki belgesinin bulunması ve plan değişikliğinde kamu yararı olması nedeni ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan Tadilatına itirazı gerektirir bir durumun bulunmayacağı kanaatine varılmıştır.”

Plan değişiklik teklifini hızlıca işleme alan İBB, vakfa tahsis edilen arsa için bölgenin yapılaşma koşullarını aşan imar hakkı tanıdı. 17 Haziran’da oy çokluğuyla İBB Meclisi’nden geçen 1/5 bin ölçekli nazım imar planında söz konusu arsa “anaokulu”, “kreş”, “ilkokul”, “lise” ve “yurt” yapılması için “özel eğitim alanı” ilan edildi. Arsaya 2 emsal ve 5 kat yapı yapma izni verildi.

Bodrum katlarının yükseklikleri mimari projeye bırakılırken, bodrum katlarında “konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, spor merkezi, spa, yüzme havuzu, mescit, ameliyathane, morg, laboratuar, görüntüleme merkezi, yoğun bakım ünitesi, temizlik odaları yapılabileceği ayrıca bodrum katların emsale dahil olmadığı belirtildi.  

Planda 15 metrelik yollardan 10 metre olarak belirlenen çekme mesafeleri iptal edilerek, çekme mesafeleri 5 metreye kadar çekildi, bu kararla inşaata daha fazla alan ayrılmış oldu.

Plan değişikliği gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Eğitimin önemi ve alan ihtiyacının yüksek olması eğitim tesisleri ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. Toplumun değer yargıları ile bilgi ve beceri birikiminin yeni kuşaklara aktarılması; bu amaçla okullarda ve benzer kurumlarda sürdürülen öğretim ve yetiştirme eğitimi alması önemlidir. Teklif plan değişikliği ile planlama alanında “Özel Eğitim Alanları” önerilmiştir. Özel Eğitim Alanları, yukarıdan bahsedilen vakıflar tarafından gerçekleştirilecektir.”

Üsküdar Belediyesi de planı değiştirdi

Bu plan değişikliğinden beş ay sonra 11 Kasım tarihinde Üsküdar Belediyesi de 1/1000 ölçekli planda oy çokluğuyla değişikliğe gitti, İBB Meclisi’ne gelen söz konusu plan değişikliği yine AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla İBB’de 16 Aralık’ta kabul edildi.  

KYK'ya ait yurt yıkıldı

Nakşibendi tarikatına tahsis edilen 12 dönüm arazi üzerinde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı “Altunizade Erkek Yurdu”nun bu karardan kısa bir süre sonra yıkıldığı ortaya çıktı. Yıkılan yurdun bulunduğu arsa  şimdilik otopark olarak kullanılırken, inşaatın kısa bir süre sonra başlaması bekleniyor.