Gündem

Nafaka hakkı tartışmaları devam ediyor: "Ünlülere ödenen nafakalar üzerinden toplum yanlış yönlendiriliyor"

Çoğu kadının çalışmadığı halde nafaka almadan boşandığını belirten avukat Şimşek, "Kadınlar bir an önce kurtulmak istiyor" dedi

08 Haziran 2019 11:21

Kendilerine ‘mağdur babalar’ diyen erkekler, bir süredir sosyal medyada nafaka konusunda ne kadar ‘mağdur’ olduklarını anlatarak nafakanın kaldırılmasını savunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yılın başında “Nafaka sistemi adil hale gelecek” dedi. Kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün, cinayetlerin bu kadar arttığı bir dönemde kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılar tepki çekiyor. “Nafaka konusunda kim mağdur?” sorusu üzerine Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek konuştu. Şimşek, ünlülerin nafakaları üzerinden tartışma yaratılarak toplumun yanlış yönlendirildiğine dikkati çekerek “Zaten kadınlara verilen yoksulluk nafakası ortalama 150- 300 lira arasında değişiyor” dedi.

Evrensel'den Derya Kaya ve Burcu Yıldırım'ın haberine göre Şimşek, özellikle çocuğa verilen nafakayla kadınlara ödenen yoksulluk nafakasına ilişkin yanlış bilgiler yayıldığını belirterek bunun kafaları karıştırmak için bilerek yapıldığını vurguladı. Türkiye’de kadınların çalışma oranının daha düşük olduğu için nafakayı daha çok kadınların aldığını belirten Şimşek, “Kadınların istihdam oranı yüzde 28, erkeklerin ise yüzde 75. Kadın iş gücünde yer almıyor, çalışmıyor, okuyamıyor. Ayrıca kreş yardımı alamadığı için çocuğuna evde bakmak zorunda. Bu yüzden onlar daha fazla başvuruyor” dedi.

"Adalet Bakanlığı verileri paylaşmadı"

‘Ömür boyu nafaka’ diye bir şeyin olmadığını kaydeden Şimşek, şartların oluşması halinde nafakanın kaldırılabildiğini söyledi. Özellikle kendisine ‘mağdur babalar’, ‘boşanmış babalar’ diyen erkekler tarafından sosyal medyada nafakaya ilişkin toplumun yanlış yönlendirildiğini ifade eden Şimşek, bu konuda asıl mağdurun kadınlar olduğunu söyledi. Çoğu kadının herhangi bir geliri olmadığı halde bir kuruş bile almadan evliliğini sonlandırdığını anlatan Şimşek, nafakasını ödemeyen çok fazla erkek olduğunu da dikkat çekti. Şimşek, kime ne kadar nafaka bağlandığı ve ne kadarının tahsil edildiğini Adalet Bakanlığı’na sorduklarını ama herhangi bir verinin kendileriyle paylaşılmadığını söyledi.

"Ünlülere ödenen nafaka geneli yansıtmıyor"

"Kadınlar nafaka almak için boşanıyor" gibi bir algı yaratılmak istendiğini belirten Şimşek, “Böyle bir pembe dünya yok. Kadınlar şiddet gördüğü, aşağılandığı, mutsuz olduğu, sosyal ve ekonomik şiddete uğradığı için boşanıyor” dedi. Kadınlara verilen yoksulluk nafakasının ortalama olarak 150 ile 300 lira arasında değiştiğini anlatan Şimşek, “Ünlülerin nafakaları üzerinden tartışma yaratılıyor. Oysa ki bu örnekler çok az. Kadının çalışmamasını gerektirecek bir para değil” dedi. Erkeklerin nafaka ödememek için ellerinden geleni yaptığını, kayıtları ayarladıklarını belirten Şimşek, “Doktor ama maaşın çoğu bankaya yatmadığı, elden aldığı için çok az miktarını gösteriyor ve çok düşük nafakalar bağlanıyor” diye konuştu.

"Bir an önce kurtulmak istiyorlar"

Çoğu kadının çalışmadığı halde nafaka almadan boşandığını belirten Şimşek şöyle konuştu: “En son bir müvekkilim 3 çocuğuyla bir kuruş bile nafaka almadan boşandı. Çalışmıyordu, işe yerleştirdik, 3 çocuğuyla bir kuruş almadı. ‘Yeter ki bu evliliği bitireyim’ dedi. Çünkü şiddet görüyordu, eziyet çekiyordu. Bir an önce kurtulmak istiyor çoğu kadın. 40 yaşından sonra kendi hayatını kuran, 50 yaşından sonra sıfırdan başlayan kadınlar da var.”

"Kadınlar birbirine düşürülmeye çalışılıyor"

Erkeklerin ikinci evliliği sonrası nafakanın devam etmesine karşı değerlendirmelerin de doğru bir bakış açısı olmadığını belirten Şimşek, "‘Yeni eşi ne yapacak, o eş değil mi?’ söylemiyle kadınlar birbirine düşürülmeye çalışılıyor. Bu kadını erkekler üzerinden değerlendiren zihniyetin söylemi” değerlendirmesinde bulundu. Erkeklerin "Ben çocuğa veriyorum, kadın harcıyor" söylemine de tepki gösteren Şimşek, “Böyle bir şey yok. Kadın çalışmak istiyor, çocuğu kreşe de veriyorsa zaten o parayı öyle harcamış oluyor. Bezi, maması var, kreş yaşına geldiyse kreşe de gönderiyor ya da çoğu zaman gönderemiyor. Bakacak kimse yoksa çocuğa bakmak zorunda kalıyor. Sonra da kadınlar neden nafaka alıp evde oturuyor deniliyor” diye konuştu.

"Boşanma, evinde otur, şiddeti çek"

Nafakaya ilişkin kanun tekliflerinin "Boşanma, evinde otur, şiddeti çek" dediğini vurgulayan Şimşek, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin de artabileceğine de dikkat çekti. Nafaka tartışmalarıyla asıl yapılmak istenenin kadınların diğer haklarının da ellerinden alınması olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kadınlar mücadeleyle anayasada, ceza yasasında, medeni kanunda çok fazla şey kazandı. Nafaka hakkımızı verirsek bunun devamı gelecek. Medeni yasada, 6284’ün bazı maddelerinin değişmesinin teklif edileceği yönünde kulisleri duyuyoruz. Haklarımızın hepsine sahip çıkmalıyız” dedi.

"Kadınlar haklarının peşinden gitmeli"

Kadınlara hakları için mücadele etmeleri ve haklarının peşinden gitmeleri çağrısı yapan Şimşek, “Ankara Barosu olarak biz her türlü desteğe hazırız. Eğer nafakalarını da alamıyorlarsa sonuna kadar mücadele etsinler, kadınların her zaman yanındayız. Ücretsiz avukat desteği sağlıyoruz. Adli Yardım Merkezimiz, Kadın Hakları Merkezimizin yanı sıra şiddet gören kadınlar için Gelincik Merkezimiz var” dedi. 

"İyi Parti'nin kanun teklifini geri çektirdik"

Nafaka konusunda çok fazla çaba harcadıklarını belirten Şimşek, Meclis’te yürüttükleri çalışmalarla İyi Parti’nin kanun teklifini geri çektirmeyi başardıklarını söyledi. Nafaka kanununun değişmesinin hiçbir gereği olmadığını belirten Şimşek, “20 yaşında evlendiğinizi, evliliğin 20 yıl sürdüğünü düşünün. 40 yaşındasınız ve hiç çalışmamışsınız. Herhangi bir mesleğiniz de yok ve boşandınız. 5 yıl nafaka alacaksınız. 45 yaşında olacaksınız. 45 yaşında size iş verecek birini bulabilir misiniz? Resmen kadını alıp sokağa atmak gibi bir şey. 60-70-80 yaşında boşanan insanlar var. 65 yaşında ölsün mü bu kadınlar” diye konuştu.