Gündem

"Mutabakat Muhtırası ile 1923 Lozan Antlaşması’ndaki haklarımız yok sayılmış"

30 Kasım 2019 09:56

Gazeteci Ahmet Takan, eski Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım'a Libya ile Türkiye arasında imzalanan ve iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen "Mutabakat Muhtırası" hakkında sorular yöneltti.

Takan, Korkusuz gazetesi için kaleme aldığı köşe yazısında Yalım'ın, “Erdoğan ve hükümetinin Türkiye-Libya Deniz Sınırı Mutabakat Muhtırası’nı, anlaşma haline getirerek TBMM onayına sunması çok zayıf bir ihtimal. Çünkü anılan Mutabakat Muhtırası ile 1923 Lozan Antlaşması’ndaki haklarımız yok sayılmış" dediğini aktardı.

Yalım'ın ayrıca şu ifadeleri kullandığı ifade edildi:

"Lozan Antlaşması’nın 12’nci maddesi ile Yunanistan’a Girit Adası’nın dörtte biri verilmiş, adanın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türkiye’nin egemenliğinde kalmıştı. Lozan’dan sonraki süreçte Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ, Girit Adası üzerindeki dörtte üçlük egemenlik hakkından fiilen feragat etti ve anılan pay aslına rücu ederek Türk toprağı oldu. Türkiye ve Libya arasında uzlaşılan deniz sınırına göre Türkiye’nin Doğu Akdeniz Kıta Sahanlığı’nın batı sınırı 25 derece 30 dakika Doğu Boylamı’ndan geçiyor. Deniz sınırı, Lozan Antlaşması’nın 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olan Gavdos Adası’nın batısından geçirilmesi gerekirken sınır iki boylam doğuya kaydırılmış."