Dünya

Müslüman Kardeşler'den Mursi açıklaması

“25 Ocak Devrimi’nin önemli bir sembolü olarak hatırlanacak”

18 Haziran 2019 11:11

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, mahkeme salonunda hayatını kaybeden Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin “25 Ocak Devrimi’nin önemli bir sembolü” olarak hatırlanacağı belirtildi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Müslüman Kardeşler'İn açıklamasında Mursi’nin kötü koşullarda tutulduğu, gerekli tedavisinin sağlanmadığı, ailesiyle görüştürülmediği belirtildi. Mursi’nin ölüm nedeninin detaylı bir şekilde ortaya çıkarılması için uluslararası bir soruşturma açılması talep edildi.

Müslüman Kardeşler,  tüm insan hakları örgütlerini, cezaevindeki tutuklulara yönelik “yavaş yavaş öldürme” uygulamasını durdurması için çağrıda bulundu.

"Sözümüzde duracağız"

Muhammed Mursi için cuma günü gıyabi cenaze namazı kılınacağını açıklayan Müslüman Kardeşler , “darbeci yönetime karşı tüm ülkelerin Mısır elçilikleri önünde gösteriler başlatın” çağrısı yaptı.

Açıklamanın sonunda ise şöyle dendi: “Mursi şehit oldu ancak Mısır halkı için verdiği mücadele asla bitmeyecek. Mısır özgürleşene kadar, Mısırlılar özgürlük, bağımsızlık ve insanlık onuruna sahip olma haklarından tam olarak yararlanıncaya kadar davamızdan vazgeçmeyeceğiz, sözümüzde duracağız”

Ne olmuştu?

Mısır'da askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan 67 yaşındaki Mursi, "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı mahkeme salonunda vefat etmişti.Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. 

Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. 

Mısır devlet televizyonunda, "Muhammed Mursi'nin iyi huylu bir tümörü bulunduğu, sürekli tıbbi gözetim altında olduğu ve ölümünün kalp krizinden kaynaklandığı" iddia edilmişti.

Mısır Başsavcılığı daha önce yaptığı açıklamada, Mursi'nin hastaneye getirildiğinde vefat etmiş olduğunu bildirmişti.