Gündem

Müsavat Dervişoğlu’ndan “siyasette yumuşama” yorumu: Arkasında gizli ajanda olması lazım

"Kara kışa sebep olanlar bir kahramanlık devşirmemeli ve buna partiler izin vermemeli"

12 Mayıs 2024 07:44

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, anayasa değişikliği hakkında yaptığı açıklamasında “Erdoğan’ın adaylığını mümkün kılacak değişikliğe ‘evet’ demeyiz. Bugün emekliler tenceresini kaynatamıyorsa bunun sorumlusu anayasa değildir” dedi.

Vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik koşullara değinerek, yeni anayasa için "'Siyasette bahar havası’ deniyor. Millet dört mevsim kara kışı yaşarken kimseye baharı yaşatmayız. Önce kara kış kaldırılacak. Tencere kaynayacak" şartı getiren Dervişoğlu, CHP lideri Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi için de "Ben olsaydım bu konuları görüşmezdim şimdiden. Kara kışa sebep olanlar bir kahramanlık devşirmemeli ve buna partiler izin vermemeli"görüşünü ifade etti. Dervişoğlu, "Görüşsünler, bir mani yok. Ben liderlerin Cumhurbaşkanı tarafından davet edilerek durum değerlendirmesi yapmalarına karşı değilim. Ama bu zamana kadar gere gere getirdikleri şeyi şimdi yumuşatmaya çalışıyorlarsa arkasında gizli ajanda olması lazım" diye ekledi.

31 Mart seçimlerinin ardından gerçekleştirilen İyi Parti kongresinde genel başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu, Sözcü’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtladı.

Yerel seçimleri, “Seçmen almış olduğumuz siyasi kararları bir kere daha gözden geçirmemiz ve öz eleştiri yapmamız gerektiğini işaret etti” şeklinde değerlendiren Dervişoğlu, “Büyükşehirlerde kaybettiğimiz oyu Anadolu’da tolere edemedik. Bu bir gerçek. Büyükşehirlerde neden oy kaybettiğimizi araştıracağız.  İktidar baskın bir kampanya yönetti. Vatandaş ‘Ya kazanırsa’ endişesine binaen konsolide olarak, AK Parti karşısında en güçlü partiye oy verdi” analizini yaptı. “Bu kadarını öngörmediklerini” söyleyen Dervişoğlu, “Birtakım kaymalar olacağını söyledik. Ama bu denli bir oy kaybı yaşayacağımızı öngöremedik” dedi.

Seçime ayrı girmek hata mıydı?

Dervişoğlu, seçime ayrı girme kararları hakkında da şu değerlendirmede bulundu:

“Bizim için belediye başkanlıklarını kazanmak kadar, 2028’le alakalı yol haritası tanzim etmek de vardı. Biz 2019 yerel seçimine CHP ile birlikte girdik. O zaman 2023 hedefimiz vardı. 2019’dan başarıyla çıktık ama 2023’ü kazanamadık. Şimdi aynı stratejiyle girseydik 2028’i kazanamayacaktık. Dört yıllık bir zaman var. Kayıplarımızı telafi eder ve partimizi özgün kimliğiyle seçime hazırlarız. Kararı birlikte aldık. Birlikte uygulamamız gerekiyordu. Bundan hiç kimse elini yıkayarak çıkıp kurtulamaz.”

“Ortada bir teklif yok, AK Parti’nin elinde ne olduğunu bilmiyoruz”

Dervişoğlu, anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalar hakkında da şunları kaydetti:

“Anayasa değişikliğinden murat nedir? Türkiye’de problemlerin üzerini örtmek için anayasa tartışması açmak istiyorlarsa ve ‘Ekmek bulamadıysanız anayasayı yiyin’ diyorlarsa bu oyuna gelmeyeceğiz. Anayasada askeri vesayetin izleri silinmiştir. Anayasaya kefil olanların rütbeleri sökülmüştür. Değişmemiş 58 maddesi vardır. Ama vesayet gölgesinden bir türlü kurtulmamıştır. Bir dönem askeri vesayet altında olmuş. Bir dönem FETÖ vesayeti nüfuz etmiş. Sonra Erdoğan vesayeti kendisini göstermiş.

“‘Siyasette bahar havası’ deniyor. Millet dört mevsim kara kışı yaşarken kimseye baharı yaşatmayız”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında tek adamlığa evrilmiş. Bugün anayasa yüzünden dolar 3 liradan 34 liraya çıkmamıştır. Emekli tenceresini kaynatamıyorsa sorumlusu anayasa değildir. Anayasa değişikliği bu düzenin değiştirilmesine ve parlamenter demokratik sisteme geçişe dayanak teşkil edecekse onu tartışalım. Bunu görüşebiliriz ama tek adam rejimini tahkim edecek revizyonlara kapı açacaksa konuşmaya değer dahi bulmuyoruz. Ortada bir teklif yok. AK Parti’nin elinde ne olduğunu bilmiyoruz. ‘Siyasette bahar havası’ deniyor. Millet dört mevsim kara kışı yaşarken kimseye baharı yaşatmayız. Önce kara kış kaldırılacak. Tencere kaynayacak. Gençler istikballerini vize kuyruklarında aramaktan vazgeçecek. Emekli, dul, yetim insanca yaşama koşullarına ulaşacak. Hastane kapılarında randevu sırası beklerken insanlar ölmeyecek.”

Özel-Erdoğan görüşmesi: Arkasında gizli ajanda olması lazım

Dervişoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi hakkında da şu görüşlerini ifade etti:

“Ben olsaydım bu konuları görüşmezdim şimdiden. Kara kışa sebep olanlar bir kahramanlık devşirmemeli ve buna partiler izin vermemeli. Görüşsünler, bir mani yok. Ben liderlerin Cumhurbaşkanı tarafından davet edilerek durum değerlendirmesi yapmalarına karşı değilim. Ama bu zamana kadar gere gere getirdikleri şeyi şimdi yumuşatmaya çalışıyorlarsa arkasında gizli ajanda olması lazım.”

“Erdoğan’ın aday olmasını mümkün kılabilecek anayasa değişikliğine evet demeyiz”

Dervişoğlu, “Erdoğan’ın tekrar aday olmasını sağlayacak erken seçime evet der misiniz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Erdoğan’ın aday olmasını mümkün kılabilecek anayasa değişikliğine evet demeyiz. Bir kere daha önünü açmak niyeti taşınıyorsa karşı çıkarız. Bu tartışma Cumhurbaşkanlığı tartışmasından kaynaklanıyorsa ve dayanak noktası Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise ülkeyi yönetenler yönetme iddiasından vazgeçmiyorsa o zaman anayasayı parlamenter demokratik sisteme uygun hale getirmeleri mümkün. Türkiye’yi niye tıkıyorlar?”

Özel’e gönderme; “Ben yeni başkanım, ziyaret edilmeyi beklerim”

Özgür Özel’in kendisinden henüz randevu almadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı ile olan temasları ne zaman biter, bilmiyorum. (Gülüyor) Ben yeni başkanım, ziyaret edilmeyi beklerim” dedi.

Cumhurbaşkanı’ndan gelen tebrik telefonu: Sıcak bir görüşme oldu

Cumhurbaşkanı’ndan tebrik telefonu geldiğini anlatan Dervişoğlu, “Sıcak bir görüşme oldu. Özgür Bey’le üst üste aradılar. Arayan, aramayan herkese teşekkür ediyorum. Aramayanlar da dahil olmak üzere” ifadelerini kullandı.