Gündem

Muş'ta HDP'li 3 belediye başkanı ile CHP'li Urla Belediye Başkanı görevden alındı

18 Aralık 2019 08:07

İçişleri Bakanlığı'nca örgüt propagandası yapmakla suçlanan Muş iline bağlı Bulanık Belediye Başkanı Adnan Topçu, Bulanık İlçesi Erentepe Belde Belediye Başkanı Dilaver Kesik, Varto Belediye Başkanı Ülkü Karaaslan Baytaş ile 'FETÖ'ye üye olmak'tan tutuklanan Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz görevden alındı.

Bulanık Kaymakamı Mehmet İlidi Bulanık Belediye Başkan Vekili ve Erentepe Belde Belediye Başkan vekili olarak atanırken, Varto Kaymakamı Ertuğrul Avcı da Varto Belediye Başkan Vekili olarak kayyum atandı. Urla Belediye Başkanı Oğuz'un yerine de Urla Kaymakamı Önder Can kayyum atandı

Urla 

'FETÖ/PDY soruşturması' kapsamında Oğuz ifadesi alınmak üzere adliyeye çağrılmış, ardından tutuklanma talebi ile Nöbetçi Mahkemeye sevk edilmişti. Hâkim karşısına çıkan Oğuz, 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmıştı.

İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Oğuz'un Anayasanın 127. maddesi ve Belediye Kanunu'nun 47. maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığı hatırlatılarak, "Belediye Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca yine Belediye Kanunu'nun 46. maddesi kapsamında Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi. 

TIKLAYIN - Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz kimdir?

Muş

Muş Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Muş ili Bulanık Belediye Başkanı Adnan Topçu hakkında; “Terör Örgütü Üyesi Olmak” suçundan Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/8078 sayılı soruşturma yürütüldüğü, adı geçenin bu soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği,

Muş ili Bulanık İlçesi Erentepe Belde Belediye Başkanı Dilaver Kesik hakkında; “Terör Örgütüne Bilerek ve İsteyerek Yardım Etmek ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçundan Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/8119 sayılı soruşturma yürütüldüğü, adı geçenin bu soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği,

Muş ili Varto Belediye Başkanı Ülkü Karaarslan Baytaş hakkında; “Terör Örgütü Üyesi Olmak” suçundan Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/8083 sayılı soruşturma yürütüldüğü, adı geçenin bu soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği anlaşılmıştır.

Bulanık İlçesi Erentepe Belde Belediye Başkanı Dilaver KESİK, hakkında terör suçları kapsamında Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2019/8119 sayılı soruşturma, Varto Belediye Başkanı Ülkü Karaarslan Baytaş, hakkında terör suçları kapsamında Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2019/8083 sayılı soruşturma, Bulanık Belediye Başkanı Adnan Topçu, hakkında terör suçları kapsamında Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2019/8078 sayılı soruşturma ve bu 3 belediye başkanı, haklarında yürütülen bu soruşturmalar kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 17.12.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 ve 46 ıncı maddeleri uyarınca; Bulanık Kaymakamı Mehmet İlidi Bulanık Belediye Başkan Vekili ve Erentepe Belde Belediye Başkan vekili olarak, Varto Kaymakamı Ertuğrul Avcı Varto Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir."

31 Mart seçimlerinden bu yana 33 belediyeye kayyım atandı

31 Mart seçimlerinden bu yana 31'i HDP biri CHP olmak üzere toplam 32 belediyeye kayyım atandı. Kayyım atanana belediyeler şunlar:

  1. Batman- İkiköprü Belediyesi
  2. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
  3. Diyarbakır - Kayapınar Belediyesi
  4. Diyarbakır - Kocaköy Belediyesi
  5. Diyarbakır - Bismil Belediyesi
  6. Diyarbakır - Kulp Belediyesi
  7. Diyarbakır - Yenişehir Belediyesi
  8. Diyarbakır - Hazro Belediyesi
  9. Mardin Büyükşehir Belediyesi
  10. Mardin - Nusaybin Belediyesi
  11. Mardin - Kızıltepe Belediyesi
  12. Mardin - Mazıdağı Belediyesi
  13. Mardin - Savur Belediyesi
  14. Mardin - Derik Belediyesi
  15. Muş- Bulanık Belediyesi
  16. Van Büyükşehir Belediyesi
  17. Van- Başkale Belediyesi
  18. Van - Erciş Belediyesi
  19. Van - İpekyolu Belediyesi
  20. Van- Özalp Belediyes
  21. Van - Saray Belediyesi
  22. Van- Muradiye
  23. Hakkâri Belediyesi
  24. Hakkari - Yüksekova Belediyesi
  25. Şırnak - Cizre Belediyesi
  26. Şırnak - İdil Belediyesi
  27. Erzurum - Karayazı Belediyesi
  28. Dersim - Mazgirt - Akpazar Belediyesi
  29. Muş - Bulanık
  30. Muş - Bulanık - Erentepe
  31. Muş - Varto
  32. İmzir - Urla