Gündem

Murat Yetkin: Türkiye’ye F-16 satış kararı Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’ya verdiği NATO üyelik onayının ardından daha mümkün görünüyor

30 Haziran 2022 09:43

Gazeteci Murat Yetkin, NATO gündemini; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmesini değerlendirdi.

Erdoğan-Biden görüşmesi devam ederken ABD Savunma Bakanlığından gelen Türkiye’ye F-16 satışını destekleyen açıklamayı hatırlatan Yetkin, “Tabii kararı Kongre verecek. Biden’ın Kongre üzerindeki etkisinin Kasım seçimleri ardından zayıflayacağı görülüyor. Ama Türkiye’ye F-16 satış kararı Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’ya verdiği NATO üyelik onayı, dolayısıyla NATO’yu Rusya karşısında güçlendirmesi ardından daha mümkün görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin hava gücünün güçlendirilmesi NATO’nun Güneydoğu kanadının da güçlendirilmesi demek” diyen Yetkin, “Burada sorun F-16’ların Erdoğan’ın istediği gibi seçimden önce gelip gelmeyeceği. Belki Kongre onayı beklenene dek ABD yönetimi ‘artan Rusya tehdidi’ gerekçesiyle Türkiye’ye başka destek yolları bulur. Kim bilir?” diye ekledi.

Yetkin ayrıca şunları kaydetti:

“Biden’ın Erdoğan’a, Rusya’ya karşı ‘birlik ve beraberliğe her zamankinden çok ihtiyaç olduğu şu günlerde’ Türkiye’nin oyun bozan durumunda kalmak istemeyeceğini, Donald Trump gibi ‘aptal olma’ ifadesiyle değil ama uygun lisanla söylediği anlaşılıyor.

Biden, komünizmin kurucusu Karl Marx’ın, ‘siyaseti ekonomi belirler’ sözünü uygulamış görünüyor.”

Yetkinrepor.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.