Gündem

Murat Yetkin: Suriye’nin kilidi, özellikle ABD’nin çekilmesinden sonra Rusya’nın elinde görünüyor

18 Ekim 2019 09:39

Gazeteci yazar Murat Yetkin dün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmelerinin ardından duyurulan Suriye konulu anlaşmayı değerlendirdi. Bölgeden YPG'nin çekilmesi için verilen 5 gün süre boyunca ateşkes olacağı ve sonrasında Türkiye'nin güvenli bölgeyi oluşturacağı anlaşmanın ardından Yetkin, "Türkiye, Suriye’de güvenli bölge konusunda yıllardır “ısrarlı diplomasi” yürütüyor ama ABD’nin bunu kabul etmesi neticede –memnuniyet duyarak söylemiyorum- askeri harekât sayesinde oldu" ifadelerini kullandı. 

Yetkin, bölgede askeri çatışma olmadan çözüme ulaşılması için 120 saatlik operasyonun durduğu süreyi "Saat saat geri sayım başladı" olarak nitelediği yazısında bölgedeki durumda artık Rusya ile görüşmelerin belirleyici olduğunu belirtti ve ekledi: "Suriye’nin kilidi, özellikle ABD’nin çekilmesinden sonra Rusya’nın elinde görünüyor."

Yetkin'in "ABD Suriye’de Güvenli Bölgeyi nihayet kabul etti ama…" başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Artık Pence tarafından da YPG, ya da SDG diye telaffuz edilen Suriye’deki PKK varlığının ABD’nin Türkiye ile anlaşmasını memnuniyetle karşılamak dışında bir çaresi olmadığı anlaşılıyordu zaten. Ama Şam’dan gelen “Suriye’de Kürdistan istemiyoruz” açıklaması bu gelişmelerin ardından yapıldı.
Bütün bu gelişmeleri, 15 Ocak’ta Rusya tarafından yapılan ve Türkiye ile Suriye hükümetlerinin Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ile istihbarat örgütleri arasında, kendi kolaylaştırıcılıkları altında “gerçek zamanlı” görüştükleri açıklaması çerçevesinde görmek gerekiyor. Türkiye ve Suriye, Erdoğan-Esad düzeyinde olmasa da bir süredir Rusya sayesinde görüşüyorlar. Özetle, Suriye’nin kilidi, özellikle ABD’nin çekilmesinden sonra Rusya’nın elinde görünüyor."

Yazının tamamı için tıklayın.