Gündem

Murat Yetkin: Şakası yok, bu bir savaş: PKK’ya karşı ama Suriye topraklarında yürütülecek

09 Ekim 2019 09:36

Gazeteci yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin 'kısa süre içinde gerçekleşeceği söylenilen Suriye'ye harekâtın değerlendirdi. "Şakası yok bu bir savaş" ifadesini kullanan Yetkin, Türkiye'nin PKK'ya karşı Suriye topraklarına yürüteceği bir harekât olduğunu ifade etti. Yetkin, bölgede kamplarda tutulan IŞİD savaşçılarının durumunun Türkiye için yeni güvenlik tehditleri oluşturabileceğini de ekledi. 

Yetkin, "Erdoğan, Trump’tan istediğini aldı, tezkere geçti, asker Suriye’ye giriyor" başlıklı yazısında ABD Başkanı Trump'ın çekilme kararının ardından olası harekâtla ilgili verdiği 'kafa karıştırıcı' mesajları değerlendirdi. Trump'ın  'iki NATO gücünün PKK nedeniyle çatışmasına engel olmak amacıyla harekâtın önünden çekildiğini' aktaran Yetkin, "Amerikan çıkarlarına bunu uygun gördü. Yarın başka türlü düşünürse rahatlıkla cayabileceğini hesaba katmak lazım." dedi.

Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Şakası yok, bu bir savaş: PKK’ya karşı ama Suriye topraklarında yürütülecek. PKK’nın elinde tuttuğu IŞİD militanlarını serbest bırakmasıyla, Türkiye’yi de etkisine alacak yeni güvenlik tehditleri ortaya çıkması ihtimali var.

Öte yandan, Atatürk’ün yurt savunması dışında savaşın cinayet olduğu sözünü unutmadan söylemek lazım ki, PKK’nın son beş yıldır ABD’nin Suriye’de adeta paralı askeri rolünde yaptıklarına herhangi bir Türk hükümetinin seyirci kalması düşünülemezdi.
Savaş Suriye topraklarında ama iç savaşla harap olmuş Suriye yönetiminin zaten bölge üzerinde kontrolü yok. Suriye’nin destekçisi Rusya’nın ise, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı duyacağı teminatı ile sınır güvenliği çerçevesinde “anlayış gösteriyor”.
Ama şaka değil, bu ciddi bir durum, önceki Cerablus ve Afrin harekatlarından hem askeri, hem siyasi yönden daha riskli, daha farklı."

Yazının tamamı için tıklayın.