Gündem

Murat Yetkin: ODTÜ’de tırmanan gerilim, kötü yönetilmeye devam ederse 30 Temmuz’da çok daha ciddi bir boyuta sıçrama tehlikesi taşıyor

27 Temmuz 2022 09:46

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, “ODTÜ’de göz göre göre tırmanan bir gerilim, kötü yönetilmeye devam ederse 30 Temmuz’da çok daha ciddi bir boyuta sıçrama tehlikesi taşıyor. Gerilimin kaynağı Rektör Mustafa Verşan Kök’ün ODTÜ’de geleneksel olarak 30 Temmuz Mezunlar Gününde stadyumda yapılan mezuniyet törenini iptal etmesi ve törenlerin bölümlerde yapılmasını istemesi, öğrencilerin de buna karşı çıkması. Kimileri bunu hazmedemez ama Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye’de geleneği olan az sayıda üniversiteler arasındadır.” yorumunu yaptı.

Yetkin yazısında, “Rektörlük tarafından 25 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada mezuniyet töreninin açılan pankartlardaki mesaj, hiciv ve espriler nedeniyle iptal edilmiş olduğu reddediliyor. Bunun yerine 2022 Mayıs’ındaki Bahar Şenliği sonrası yapılan yürüyüşte gözaltına alınanlar arasında ODTÜ öğrencisi olmayan ve silahlı terör örgütü üyeliğiyle suçlanan kişilerin bulunması gösteriliyor. Rektörlüğe göre “Benzer yürüyüş ve eylemlerin yaklaşık 16.000 kişinin katılması beklenen 2022 Diploma Töreninde de daha büyük boyutlu olarak gerçekleştirileceğine yönelik bilgilerin yönetimimize ulaşması” nedeniyle diploma törenlerinin bölümlerde yapılması kararı alınmış." ifadesini kullandı. 

Yetkin şunları kaydetti:

Rektörlüğün eline ulaşan bilgilerin kaynağı İçişleri Bakanlığı mı, MİT mi, YÖK mü, Rektörlüğün ODTÜ’de kurulu bilgi ağı mı? Bunu bilmiyoruz. ODTÜ Rektörlüğünün AK Parti iktidarında rutin hale gelen, eleştiri, hiciv ve protestoları da terör suçlamasına dahil etme akımına uyması üzüntü verici. Ama ima edilen, çok ciddi yerlerden ihbar geldiği ve Rektörlüğün de “O zaman yapmıyoruz” demesi.”