Gündem

Murat Yetkin: IŞİD endişesi ciddi, Türkiye'nin mücadele örneklerine acilen ihtiyaç var

14 Ekim 2019 09:27

Gazeteci yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin dünya kamuoyundaki üç temel endişeyi ele aldı. Bu endişelerden en büyüğünün bölgede tutuklu durumda bulunan IŞİD militanları olduğunu söyleyen Yetkin, Trump'ın bölgeden çekilirken IŞİD'lilerin sorumluluğunun Türkiye'de olduğunu söylediğini hatırlattı. Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sorumluluğu üstlendiğini belirttiği açıklamanın ardından, "Türkiye’nin Erdoğan’ın 13 Ekim’de söylediklerini yaptığını kanıtlayacak IŞİD’le mücadele örneklerine acilen ihtiyaç var" dedi. 

Rusya, Fransa, Almanya, ABD ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından da tekrarlanan harekât sırasında bölgedeki cezaevi tutuklularının kaçma endişesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada da “Suriye’de bulunan DEAŞ’lılar konusunda her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız" dedi. 

Yetkin, "IŞİD endişesi ciddi" dediği yazıda şu ifadelere yer verdi: "Erdoğan’ın IŞİD konusundaki uyarıları ciddiye alması önemli bir gelişme. Türkiye’nin operasyon bölgesinde yer alan kamplardaki IŞİD’lilerin, hatta YPG’nin kontrolünden kaçıp Barış Pınarı operasyon bölgesine gelenlerin tutuklanacağı, ülkelerine iade edilemiyorsa sorumluluklarının üstlenileceğini, eş ve çocuklarının rehabilitasyon programına alınacağı gibi ayrıntıların ortaya çıkması da önemli.

 Türkiye’nin Erdoğan’ın 13 Ekim’de söylediklerini yaptığını kanıtlayacak IŞİD’le mücadele örneklerine acilen ihtiyaç var. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu harekâtın IŞİD terörizmini de kapsadığını göstermeli. Böyle bir örnek, Kongre karşısında Erdoğan’ı savunan Trump’ın elini de rahatlatır, hükümet üzerindeki siyasi baskıyı da hafifletir, Türkiye üzerindeki IŞİD tehdidini de caydırır."

Yazının tamamı için tıklayın.