Gündem

Murat Yetkin: Gelecek seçim partiler arasında değil, cepheler arasında olacak

13 Aralık 2019 11:21

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, gelecek seçimin "partiler arasında değil, cepheler arasında" olacağını savundu.

50+1 sisteminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ayağında bir pranga haline geldiğini ifade eden Yetkin, bu sistemin Türkiye'de büyük koalisyonlar dönemi başlattığı değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"AK Partiden soğuyan ama HDP, CHP veya İYİ Parti’ye oy vermek istemeyen muhafazakâr/dindar Kürt seçmen için Davutoğlu ve Babacan gibi iki seçenek daha var artık siyaset sahnesinde.

Anketler henüz Davutoğlu ve Babacan’ın yüzde 10 barajını aşabileceğini göstermiyor. Ancak bunun fazla bir önemi kalmadı. Çünkü “artık koalisyonlar olmasın” söylemiyle ve MHP desteğiyle geçilen yüzde 50+1 sistemi hem Erdoğan’ın ayağında pranga oldu, hem de Türkiye’de büyük koalisyonlar, daha doğrusu cepheler dönemini başlattı.

İster erken, ya da zamanında yapılsın, fark etmez… Gelecek seçim partiler değil, cepheler arasında olacak.

Bir yanda bütün yürütme yetkilerinin tek elde, Cumhurbaşkanının elinde toplandığı, Meclis’in ve yargının ikinci planda kaldığı mevcut sistemin devamına oy isteyecek cephe var. Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi için çalışacak olan bu cephe Erdoğan’ın adaylığına mahkûm görünüyor, çünkü Erdoğan’ın şahsına güven, partisine duyulan güvenin epey üzerinde. O cephenin Erdoğan dışında bir adayla yol alması mümkün görünmüyor."


Yetkin'in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz