Gündem

Murat Yetkin: F16'lardan umut kesildi mi, 40 tane Eurofighter için ne kadar bütçe öngörülüyor?

17 Kasım 2023 10:22

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in 16 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Türkiye’nin 40 Eurofighter savaş uçağı almak istediği açıklamasını köşesine taşıdı. 

Güler'in “Eurofighter’ı almak istiyoruz. Çok etkili bir uçak. Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya ‘evet’ diyor, şimdi Almanya’yı razı etmek için onlar çalışıyorlar" dediğini hatırlatan Yetkin, şunları kaydetti:

"1- Türkiye F-35’ten sonra (ki Güler zaten alınmasına karşıyım diyor) ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğine bağladığı F-16 satışından da umudu kesti mi? (Bu arada, TBMM Dışişleri Komisyonu, dün İsveç’in NATO üyeliği görüşmelerine başlayıp, ardından belirsiz bir tarihe erteledi.)
...
5-Eurofighter Typhoon NATO standardında bir etkili ama pahalı bir savaş uçağı. Sadece ortak imalatçısı dört ülke tarafından değil, Avusturya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Oman ve Katar hava kuvvetlerince de kullanılıyor. En gelişmiş modeli olan Tranche4 sadece Almanya ve İspanya’da var. Avusturya’nın Tranche1 ve Tranche 2 modellerinin tanesi için 2008’de 114 milyon Avro ödediği öne sürülüyor. F-35 programından çıkarılınca ABD’de kalan 1,4 milyar doları (Kongre engeline takılan) en az 10 milyar dolarlık F-16 alımına saydırmak isteyen Erdoğan kabinesi Avrupa konsorsiyumundan 40 Typhoon almak için ne kadar bütçe öngörüyor?"

Yazının tamamı için tıklayın.