Gündem

Murat Yetkin: Erdoğan sıkıştırdıkça CHP'li belediyelerin yükseldiği anlaşılıyor

15 Aralık 2019 13:12

Gazeteci yazar Murat Yetkin son yerel seçimlerden sonra seçilen CHP'li büyükşehir belediyelerinin yatırım için kamu bankalarından kredi alma sorununu değerlendirdi. Kamu bankalarında kredi engeliyle karşılaşan belediyelerin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi dış kaynaklardan ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Yetkin, "Erdoğan sıkıştırdıkça CHP'li belediyelerin yükseldiği, seçmenin neyin ne olduğunu gördüğü anlaşılıyor" dedi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın belediye otobüsü almak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 300 otobüs için düşük faizli 600 milyon euro kredi almasını gündeme alan Yetkin, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümeti kamu bankalarından CHP’li belediyelere bir kuruş kredi vermiyordu. Belediye Meclisindeki oylamalarda Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP’li üyeler de AK Partiyle birlik oluyor ve Meral Akşener’in İYİ Partili üyelerin desteklerine rağmen CHP’li belediyelerin belediye yatırımları yapmasına engel oluyor, adeta halkı kendilerine oy verilmediği için cezalandırıyorlardı." ifadelerini kullandı. 

Yetkin'in yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Seçimleri yüzde 51 oyla kazanan Yavaş’ın, Aralık ayı başı itibarıyla memnuniyet oranı yüzde 63’e çıkmıştı.
İkinci sırada yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, yüzde 54 olan oy oranını, yüzde 60’a çıkarmış görünüyordu.
Üçüncü sırada İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer vardı; yüzde 59 oy oranını korumuştu.
Onu, yüzde 52’lik desteğini yüzde 56’ya çıkaran Eskişehir Büyükşehir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen izliyordu.
Bütün engellemelere karşı İstanbul’da yüzde 54 seçim desteğini koruyan İmamoğlu beşinci sıradaydı.
Altıncı sırada yine son seçimlerde, İYİ Partinin önemli desteğiyle CHP’ye geçen Mersin’in Büyükşehir Belediye başkanı Vahap Seçer bulunuyordu; yüzde 45’lik oy oranını yüzde 48’e çıkarmayı başarmıştı.

Erdoğan bir zamanlar Ece Ayhan'ın bir şiirinden alınan 'Velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük' dizesini kullanırdı. Şimdi aynı benzetmenin CHP'li belediyeler için geçerli olduğu, Erdoğan sıkıştırdıkça CHP'li belediyelerin yükseldiği, seçmenin neyin ne olduğunu gördüğü anlaşılıyor"