Gündem

Murat Yetkin: Erdoğan’ın konuşma metni üç ana mesaj temelinde kurgulanmış

“Erdoğan’ın Meclis açılışındaki konuşmasında hangi konulara siyasi öncelik verdiği görülüyor”

02 Ekim 2023 11:29

Gazeteci Murat Yetkin, Ankara’da canlı bomba saldırısının gölgesinde açılan yeni yasama yılının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendirdi.

Erdoğan’ın konuşma metninin “yeni Anayasa”, “terörle mücadele” ve “Avrupa Birliğiyle ilişkiler” olmak üzere üç ana mesaj temelinde kurgulandığını ifade eden Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“19 sayfalık metinde, ayrıca değinmeler dışında aralıksız olarak konulara verilen ağırlığa bakınca yeniden Anayasa yazımının neden gerekli olduğuna ve ‘bütün partilere’ katkı çağrısı yapılmasına 5, Avrupa Birliğiyle ilişkiler ve eleştirisine 3, terörle mücadeleye 2 ve (deprem hasarların giderilmesi dışında) ekonomik krizden çıkış çalışmalarınaysa -aralıksız olarak- 1 sayfa ayrıldığını görüyoruz.

Oysa ekonomik krizden çıkış, bugün Türkiye’nin en önemli sorunu. Erdoğan’ın da değinmek zorunda kaldığı hayat pahalılığı da halkın. Cumhurbaşkanının adlandırdığı gibi Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ‘Türkiye Yüzyılı’ olması için de öncelikle ekonominin güçlenmesi, refah ve gelir dağılımı adaletinin sağlanması gerekiyor.

Halkın ve ülkenin öncelikleri arasında yeni bir Anayasa yok ama örneğin başında Cumhurbaşkanının olduğu yürütme erkinin hiç değilse mevcut Anayasa’ya ve yasalara uyması var.”

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.