Gündem

Murat Yetkin: Bir kriz de Almanya’yla kapıda

"Erdoğan ve Scholz’un İsrail düellosu iki ülkeyi krizin eşiğine getirdi"

16 Kasım 2023 07:51

Gazeteci Murat Yetkin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail üzerinden girdikleri düellosunun bir krizin kapısını aralamış olabileceğini söyledi.

Yetkin 17 Kasım Berlin buluşmasına dikkati çekerek, “Berlin buluşması iki liderin İsrail-Hamas çelişkisi gölgesinde mi kalacak? Bir soru daha, Türkiye açısından: bir kriz de İsrail üzerinden Almanya’yla mı çıkacak?” sorularını gündeme getirdi.

Yetkin, “Erdoğan’ın 17 akşamı Berlin’de kalıp 18 Kasım’da Türkiye-Almanya Erkek Milli Futbol takımlarının ‘dostluk maçını’ izlemesi öngörülüyordu. Fikir değiştirip izlerse kriz vahim noktalara derinleşmemiş sayılır ama artık izlemesi öngörülmüyor, Edoğan’ın aynı gün yurda dönmesi öngörülüyor” diye yazdı.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamı için tıklayın.

Erdoğan, 10 Kasım’da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı konuşmada Gazze’deki çatışmalara değinmiş, İsrail’e yönelik ‘faşizm’ suçlaması yönelterek "Bütün dünyanın gözü önünde bir felaket, bir facia, bir insanlık suçu yaşanıyor” demişti. Erdoğan, “Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarını zorla gasbedenler bunun üzerinde, geçmişi 75 yılı ancak bulan ve meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hâle getirdiği bir devlet inşa etmeye çalışıyor. Bununla da yetinmiyor, ülkemiz topraklarını da içeren vadedilmiş topraklar hezeyanıyla nükleer silah kullanma tehditleriyle sabrımızı zorluyorlar. Sahip oldukları teknolojik üstünlüğe ve uyguladıkları ahlaksız zorbalığa rağmen daha Filistin'in masum çocuklarıyla, kadınlarıyla ve yaşlılarıyla baş edemeyenlerin bu ham hayalden uyanacakları günler yakındır" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın İsrail’e yönelik "faşizm" suçlamasının "saçma" olduğunu söyleyen Olaf Scholz, “İsrail demokrasidir" ifadelerini kullanmıştı. Scholz, Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak, "Bu yüzden İsrail'e karşı yapılan suçlamalar absürttür ve buna dair bir şüphe olamaz" demişti.

TIKLAYIN - Berlin'deki zirveye günler kala Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik "faşizm" suçlamasına "absürt" dedi