Gündem

Murat Yetkin: Bakan Dönmez’in AA canlı yayınında söylediklerinin bir kısmı hem AA’nın hem Enerji Bakanlığının internet sitesinde makaslandı

12 Ağustos 2022 13:07

Gazeteci - yazar Murat Yetkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Akkuyu nükleer santrali üzerindeki tartışmalar konusunda 11 Ağustos’ta Anadolu Ajansı canlı yayınına katıldığı bazı sözlerinin AA'nın hem Enerji Bakanlığı'nın internet sitesinde makaslandığını yazdı. 

Yetkin yazısında, "Enerji Bakanı Fatih Dönmez nihayet Akkuyu nükleer santrali üzerindeki tartışmalar konusunda sessizliğini bozdu. Genel Müdürü Serdar Karagöz’ün konuğu olarak 11 Ağustos’ta Anadolu Ajansı canlı yayınına katıldı. Dönmez’in bu yayında söylediklerinin bir kısmı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) konusunda daha önce resmi ağızlardan ifade edilmemiş gerçeklerdi. Ama bir kısmı da nezaketle makaslandı sonradan. Dönmez’in AA canlı yayınında söylediklerinin bir kısmı hem AA’nın daha sonra yayınladığı bültende hem Enerji Bakanlığının internet sitesinde hem de hükümet çizgisindeki medyada yer almadı." ifadesini kullandı. 

Yetkin şunları kaydetti:

"Gelelim Dönmez’in yayında söyleyip sonra tekrarı, haberleştirilmesi uygun bulunmayan bölümlere. Bu bölümleri eski usul, yayını izleyip doğrudan haberleştiren gazete ve siteler sayesinde kayda alabiliyoruz. Şu bölümlerin ilk kez bir Türk yetkilisi tarafından söylenmesi önemli:

“Projenin sahibi Rusya Federasyonu’na ait burada kurulmuş olan Akkuyu Enerji Santrali.” (Yani Akkuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkça söylediği üzere Türkiye’nin değil, Rusya’nın Türkiye’ye devretmek üzere değil, Türkiye’de kurup işleteceği atom enerjisi santrali.)

“Son bir ayda [Rus ve Türk yükleniciler, Titan-2 ve İçtaş] aralarında yaşanan bir ihtilaf var.” (Akkuyu AŞ’nin İçtaş’ın sözleşmesini feshettiğini duyurup yerine Türk görünümlü Rus şirketi TSM Enerji ile anlaştığını açıklaması ve İçtaş’ın da bunu tanımayıp hakkını arayacağını bildirmesi.)

“Aradaki problemleri çözmek için girişimlerde bulunduk.” (Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likaçev’in Dönmez’e 2 Ağustos tarihli, İçtaş’ın sözleşme ihlalini iddia eden mektubu ve Dönmez’in buna 3 Ağustos’taki yanıtı.) “Maalesef aşılamadı o sorunlar.”