Gündem

Murat Yetkin: Avrupa'nın yeni siyasi görünümü Türkiye için hem aleyhte hem lehte sonuçlar getirebilir

"ABD’de da ulusalcı sağ Trump ile iktidara gelirse, dünya 21’inci yüzyılın ilk çeyreğine hayli gergin tamamlayacak"

10 Haziran 2024 13:01

T24 Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Avrupa Parlamentosu (AP) sonuçlarının Türkiye-AB ilişkilerini "ister istemez" etkileyeceğini yazdı. 

"Avrupa Seçimlerinde Ulusalcı Sağın Yükselişi Ve Türkiye" başlıklı yazısında, "Avrupa’nın ortaya çıkan yeni siyasi görünümü Türkiye açısından hem aleyhte hem lehte sonuçlar getirebilir" diyen Yetkin, "Aleyhte sonuçlar arasında Avrupa’da yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı gibi şimdiye dek uçta görünen siyasi çizgilerin artık merkeze yaklaşıp merkezi etkileme gücünü artırmaları geliyor. Bu zaten bekleme odasından yarım asırdır çıkamayan AB ilişkilerinin böyle devamı anlamına gelir. Bu Türkiye’de demokratik kalite çıtasının yükseltilmesi çıpasının daha da hasar görmesini getirecektir" ifadelerini kullandı. 

"Yeni imkân kapıları açabilir"

Sonuçların, Türkiye açısından yeni imkan kapıları açabileceğini vurgulayan Yetkin, şu ifadeleri kullandı: 

"Avrupa’da ulusalcı sağın yükselişi ise ekonomi ve ticaret alanlarında ülkeler arası rekabetin artması nedeniyle Türkiye’nin lehine bir durum ortaya çıkarabilir. Türkiye’nin Rusya, Kafkaslar ve Orta Asya ile yakınlığı yeni imkân kapıları açabilir.

Türkiye’deki siyasi hava AK Parti’nin MHP ile 2017 Anayasa referandumundan itibaren kurduğu Cumhur İttifakıyla dini yönü ağırlık taşıyan ulusalcı sağ çizgiye yerleşmişti. Aynı eğilimi artık Avrupa’da da görüyoruz.

Çin ve Rusya bu durumu dikkatle izliyor"

Yetkin, yazısını "ABD’de da ulusalcı sağ Trump ile iktidara gelirse, dünya 21’inci yüzyılın ilk çeyreğine hayli gergin tamamlayacak" ifadeleriyle sonlandırdı. 

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...