Dünya

Mueller'in "Trump-Rusya raporuna" Moskova'dan tepkiler: Karanlık bir odada kara kedi bulmak zordur, özellikle de orada değilse

"Tek bir parça kanıt bile yoktu"

26 Mart 2019 15:07

T24 Dış haberler

Özel yetkili savcı Robert S. Mueller III, geçen günlerde Rusya'nın 2016'da yapılan ABD başkanlık seçimlerine müdahale edip, etmediğine dair soruşturmasını bitirdi ve hazırlanması 2 sene süren raporu ABD Adalet Bakanı William Barr'a teslim etti. Barr, sunulan raporda, ABD Başkanı Donald Trump’a suçlama yönetilmediğini açıkladı. Raporda Trump kampanyası ile Moskova arasında gizli bir işbirliğine dair kanıt bulunamadığı da belirtildi.

Mueller'in ekibi seçim kampanyasında olmasa da Rusya'nın seçime bir tür müdahalesi olduğunu savundu. ABD istihbaratı da geçmişte benzer görüşler sunmuştu. Rus yetkililer Mueller'in soruşturmasının Trump ile Moskova arasında bağ bulamamasına şu tepkileri verdi:

Rusya Dışişleri Bakanlığı:

"Sonucun başka türlü olma imkanı yoktu. Belli bir şekilde yalan olan hikayeyi kanıtlamaya çalışmak için inanılmaz derecede çaba ve vergi parası harcandı"

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov:

"Rusya'ya yöneltilen suçlamalar temelsizdir. Karanlık bir odada kara kedi bulmak zordur, özellikle de orada değilse"

Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Konstantin Kosachev: 

"Mueller raporu Rusya'da başından beri bildiğimiz bir şeyi kanıtladı: Trump veya takımındaki herhangi birinin Kremlin ile gizli bir işbirliği olmadı. Ancak henüz Rusya'da kutlayacak bir şeyimiz yok. Bize yöneltilen suçlamalar duruyor"

Federasyon Konseyi senatörü Alexei Pushkov:

" Başından beri taraflı, yapay, provokatif, komplo dolu, Trump'a karşı nefret üretmeyi amaçlayan bir kampanyaydı. İkinci hedefi ise Rusya'yı şeytan gibi göstermek ve ABD- Moskova ilişkilerinin iyileşmesini engellemekti"

RT genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan:

"Şimdi de 'gizli işbirliği yoktu, ama Rusya yine de seçimlere müdahale etti' diyecekler"

Senatör Frants Klintsevich:

"Tek bir parça kanıt bile yoktu, sadece iki sene süren yalanlar ve provakasyonlar vardı. Bu temel üzerine kurulmuş bir soruşturmaya olabilecek tek şey çökmesiydi. Nitekim böyle oldu"

Muhalefet lideri Alexei Navalny'nin kampanya yöneticisi Leonid Volkov: 

"En azından önümüzdeki ay boyunca bütün Krelim destekçileri şunları tekrarlayacak: Hiçbir şey yoktu! Gizli işbirliği yoktu! Hakkımızı yediniz!"