Dünya

Moskova'da kurumlar arası bir iç savaş: Ordudaki tasfiyenin arkasında güvenlik servisleri mi var?

27 Mayıs 2024 09:16

T24 Dış Haberler

Rusya'da 5 üst düzey ordu mensubunun birkaç hafta içinde tutuklanmasının, ordunun tepesinde güvenlik servislerinin yapacağı tasfiyenin sadece başlangıcı olduğu belirtiliyor. Kremlin ve Savunma Bakanlığı'na yakın yetkili ve kaynaklara göre Rus ordusunun üst kademelerinden onlarca kişinin daha tutuklanması gündemde. 

Moscow Times'a göre Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2022'de başlayan Ukrayna işgalinin beklenen başarıya ulaşamamasının sorumluluğunu tamamıyla generallere yıkmak istiyor ve ordunun büyük bütçesinin dağıtımını ele geçirmek istiyor. Gazete, bu iç mücadelede Kremlin'in FSB'nin arkasında olduğunu belirtti. 

Kremlin'e yakın bir kaynak, "Çok ciddi bir temizlik başladı. FSB, eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ekibini temizliyor. Böyle bir operasyon sadece ülke liderliğinin en tepesinin onayıyla yapılabilir" dedi. 

Moscow Times, tasfiyelerin savaş döneminde kurumlar arasında devam eden iç mücadele ve kaynaklar için savaşın bir sonucu olduğunu belirtti. Haberde FSB'nin bu mücadeleyi kazandığı belirtildi. 

Şoygu'nun sürpriz bir şekilde görevden alınmasından sonraki iki haftada dört üst düzey asker, rüşvetten gücü kötü kullanmaya farklı suçlamalarla tutuklandı. 

Rusya hükümetinden bir yetkili, tutuklamalar hız kazandıkça bunun modern Rus tarihinin en büyük tasfiyelerinden birine dönüşebileceğini ifade etti. 

Kaynaklara göre güvenlik kurumunun yozlaşma dedektifleri, nisan ayında ilk tutuklama basına yansımadan önce bile ordunun Moskova'daki merkezinde soruşturmalara başlamıştı. 

Kaynaklardan biri kinayeli olarak, "Bana Savunma Bakanlığı'nda şu anda askeri personelden çok denetmen var gibi geliyor" dedi.

Kremlin, kamuoyuna yansıyan açıklamalarda orduda tasfiye olmadığını söylemeye çalıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov son olarak perşembe günü, "Bu yozlaşmayla mücadele için devamlı istikrarlı olarak devam eden bir çalışma; bir kampanya değil" dedi. 

Kremlin'e yakın bir kaynak, "İşgalin başarısızlığı için suçlanacak tek bir taraf olmalı. Ya istihbarat ve analitik hazırlıkları yaparak Putin'e hızlı bir zafer sözü veren güvenlik servileri. Ya da kağıttan aslan çıkan, PR uzmanı Şoygu liderliğindeki 'dünyanın iki numaralı ordusu" dedi.