Dünya

Morales, Meksika'dan Küba'ya geçti; devrik Bolivya lideri ülkesine geri dönmeye mi hazırlanıyor?

07 Aralık 2019 12:33

T24 Dış haberler

Haftalarca süren protestoların ardından ordu baskısıyla istifaya zorlanan eski Bolivya lideri Evo Morales, kendisine sığınma hakkı tanıyan Meksika'dan Küba'ya uçtu. Bazı uzmanlar, bunun Morales'in ülkesine yapacağı "dramatik geri dönüşün" ilk adımı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

The Guardian'ın aktardığına göre Meksika Dışişleri Bakanlığı Morales'in Küba'ya gitmek üzere ülkeden ayrıldığını doğruladı. Meksika bu ziyaretin "geçici" olduğunu ifade etti.

Geçen haftalarda Meksika merkezli El Universal gazetesinden Salvador García Soto, devrik Bolivya liderinin "direniş planını organize edebileceği ve Bolivya'ya geri dönüp koltuğunu geri alma stratejisi üzerinde çalışabileceği" başka bir Latin Amerika ülkesine geçerceğini yazmıştı. 

İspanyol gazetesi El Pais'in dünkü nüshasında yer alan haberde de Morales'in Meksika'da çok zaman geçirmeyeceği ve önümüzdeki hafta Arjantin'in yeni solcu lideri Alberto Fernandez görevi devraldığında oraya geçeceği belirtilmişti.

Morales daha önce birçok kez ülkesine geri dönmeyi planladığının sinyallerini vermişti. 25 Kasım'da The Guardian'a konuşan Morales, "Mücadele, mücadele, mücadele, mücadele, ben bu kültürden geliyorum" demişti.

Morales 10 Kasım'da istifaya zorlandıktan iki gün sonra Meksika'nın sığınma teklifini kabul etmişti.