Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı, 10 yıl sonra Türkiye'ye geliyor

Bakan Şukri, iç savaşın başlamasından bu yana Suriye'ye giden ilk üst düzey yetkili de oldu

27 Şubat 2023 10:57

Samih Şukri, bugün Ankara'ya bir ziyaret düzenleyerek 10 yıl sonra Türkiye'ye gelen ilk Mısır Dışişleri Bakanı olacak. 

Şukri'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra dayanışma sergilemek ve taziyelerini iletmek amacıyla Türkiye'ye geleceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Şukri'nin depremden etkilenen Adana'yı ve Mısır'a ait bir yardım gemisinin varacağı Mersin Limanı'nı ziyaret etmesinin planlandığı bildirildi.

Şukri'nin ayrıca Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir ikili görüşme yapacağı açıklandı.

Mısır Dışişleri Bakanı ziyaretleri kapsamında pazartesi günü ilk olarak Şam'ı ziyaret etti. Böylece iç savaşın başladığı 2011'den bu yana ilk kez bir Mısırlı yetkili, Suriye'ye resmi düzeyde ziyarette bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, “Ziyaretlerin amacının depremin ardından iki ülke ve kardeş halklarıyla dayanışma göstermek olduğunu" ifade etti.

Türkiye Mısır İlişkileri askıya alınmıştı

Mısır’da, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi, 3 Temmuz 2013’te askeri darbe yapmıştı. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, askeri darbenin ardından görevinden alınıp hapse atılmıştı. Türkiye, Mursi’nin yerine Sisi geçince, büyükelçisini çekerek Mısır ile ilişkilerini askıya almıştı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılından bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

Erdoğan ve Sisi görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Kasım 2022 tarihinde FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’da Sisi ile görüşmüştü. Ayrıca Sisi, 7 Şubat'ta Erdoğan'ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunmuştu.