Dünya

Mısır Devlet Başkanı Sisi: Protestolar büyütülüyor, endişe duyulacak bir durum yok

Mısır'da bu akşam büyük hükümet karşıtı protestolar yapılması bekleniyor

27 Eylül 2019 12:50

T24 Dış haberler

Askeri darbe ile yönetime gelen Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi, ilerleyen saatlerde ülkesinde yapılacak hükümet karşıtı protestolarla ilgili "endişe duyulacak bir şey olmadığını" söyledi. 

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan ülkesine döndükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sisi, " Bu insanlar ülkemize köstek olmak istiyor ama Mısırlıların farkındalığı sayesinde protestolar başarısız olacak" dedi ve halka çağrıda bulunması durumunda milyonların sokağa çıkacağını söyledi.

Geçen hafta başlayan protestoların "hakkettiğinden fazla ilgi gördüğünü" söyleyen Sisi, eylemcilerin yönetim ile ilgili "gerçeği yansıtmayan bir imaj yaratmaya çalıştıklarını" söyledi. 

Protestoların başlamasına sebep olan çağrıyı yapan eski Mısırlı müteahhit Muhammed Ali, bu akşam "milyonların katılacağı" bir eylem için çağrıda bulunmuştu. Sisi, "Endişe duyulacak bir durum yok. Mısır, Mısırlılar sayesinde güçlü bir ülke" diye konuştu.

Protestolar neden başladı?

2016'da Mısır'ın IMF'den aldığı borçtan sonra Sisi hükümeti ekonomide "kemer sıkma" politikaları uygulamaya başladı. Yükselen fiyatlar Mısır halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Haziran ayının resmi verilerine göre her üç Mısırlı'dan biri günde 1.40 dolar olan yoksulluk sınırının altından yaşıyor. 

Mısırı'ın sandık ile seçilen ancak daha sonra Sisi önderliğindeki darbe ile devrilen Muhammed Mursi'nin müttefiklerden, sürgünde yaşayan iş insanı Muhammed Ali, bu ay başında başlayarak hükümet karşıtı videolar yayımladı. Videolarda sıklıkla Mısır halkı yoksulluk içinde yaşarken Sisi ve müttefiklerinin lüks içinde yaşadığı belirtiliyor. Muhammed Ali, Cuma günü yayınladığı videoda insanları sokağa çağırdı. Dün yayınlanan videoda ise Ali önümüzdeki Cuma günü "Milyon kişilik yürüyüş" çağrısında bulundu ve protestocuların Mısır'ın bütün meydanlarını doldurması gerektiğini ifade etti.

Sisi hükümetinin muhaliflere baskı uyguladığı biliniyor. 2013'ten bu yana binlerce Mursi destekçisi, laiklik çağrısı yapan aktivistler ve popüler 'blogger'lar gözaltına alındı. 

2011 Mısır devrimi

Tunus'ta başlayan "Arap Baharı" 25 Ocak 2011'de Mısır'a sıçramıştı. Mısır'ın neredeyse tüm kentlerinde milyonlarca protestocu "Ekmek, özgürlük, sosyal eşitlik" gibi sloganlar atarak sokaklara çıktı. Güvenlik güçlerinin sert müdahaleleriyle karşılaşan protestocular Cumhurbaşkanı Husnü Mübarek'in istifasını talep etti. Protestolar sonucunda 11 Şubat 2011'de Mübarek istifa etti. İki hafta üç gün süren eylemlerde en az 846 kişi öldürüldü ve 6 binden fazla insan yaralandı. Mübarek'in istifasından kısa süre sonra hükümeti devralan ve 2012'deki seçimlere kadar devam eden Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Şurası, protestocuların talebi karşısında parlamento ve anayasayı feshetti.  

2012'de kendisinin de içinde bulunduğu hareket olan Müslüman Kardeşler tarafından desteklenen Mursi, Mısır'da yapılan ilk demokratik seçimlerde ikinci turda cumhurbaşkanı seçildi. 

Haziran 2013'te Mursi'ye karşı protestolar düzenlenmeye başladı. Ordu protestocular ile hükümete uzlaşmaları için 48 saat verdi. Milyonlarca kişinin katıldığı eylemler sonrasında 3 Temmuz 2013'te Genelkurmay Başkanı Sisi önderliğindeki ordu bir askeri darbe düzenleyerek Mursi'yi devirdi.