Gündem

Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD'nin 'F-35 mektubuna' 12 gün sonra yanıt

Mektupta müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlık yeniden vurgulandı

18 Haziran 2019 13:43

Milli Savunma Bakanlığı, ABD'nin "Türkiye'nin S-400'ü teslim alması takdirinde F-35'leri alamayacağını" belirttiği ve "Kongre'nin Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarını uygulamak konusunda güçlü bir kararlılığı olduğunu" vurguladığı Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan imzalı mektuba 12 gün sonra cevap verdi.

MSB tarafından yapılan açıklamada "ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'ın mektubuna bugün itibarıyla Milli Savunma Bakanı tarafından cevabi mektup gönderildi. Mektupta müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlık yeniden vurgulandı'' denildi.

Shanahan imzalı mektup 6 Haziran tarihinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderilmiş, daha sonra basına sızdırılmıştı.

Mektupta "Türkiye'nin savunma sektörü ve ekonomik hedeflerinin bu durumdan zarar göreceğini, işsizliğin artacağını, büyümenin ve uluslararası ticaretin kayıp yaşacağını" söyleyen Shanahan, CAATSA yaptırımlarının uygulanması takdirinde iki ülke arasında 75 milyar dolar olarak belirlenen ticaret hacmi hedefinin sarsılacağını da dile getirmişti.

Akar, mektupla ilgili olarak “İki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan söz konusu mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik işbirliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmektedir” demişti ve bir süre sonra Akar ile Shanahan telefonda görüşmüştü.