Gündem

Bakan Akar'dan Rus limanlarındaki Türk gemilerine ilişkin açıklama: Olumlu gelişmeler bekliyoruz

"Ticaret gemilerinin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya tarafı sağlayacak"

09 Mart 2022 12:21

Milli  Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Ukrayna'daki 2 uçağı ve Rus limanlarındaki gemiler ile ilgili önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi.

Bakan Akar, TBMM'deki AK Parti grup toplantısı girişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmenin olumlu ve yapıcı geçtiğini belirten Akar, "Birinci konu; ateşkesin bir an önce gerçekleştirilmesi, barış ve huzurun gelmesi. Türkiye olarak bizim orada 2 uçağımız var. Aynı zamanda Rus limanlarında gemilerimiz var. Bir an önce planlandığı şekliyle, güvenli bir şekilde Türkiye'ye gelmesi. Önümüzdeki saatlerde, günlerde bu konuda olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi.

Bakan Akar, gemilerin seyahati sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurların refakatinin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, "Bu aşamada ona gerek yok. O ticaret gemileri, Rus gemileri zaten. O gemilerin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya tarafı karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Bakar Akar, "Bir takvim verildi mi?" sorusuna ise "Mümkün olan en erken zamanda" cevabını verdi.

Bakan Akar ayrıca, gemi sayısına ilişkin ise, "Sayılar değişik. Daha önce ticari olarak anlaşması yapılmış gemilerimiz var. Onun dışında Türk bandıralı gemilerimiz var hem Rus hem de Ukrayna limanlarında. Onlar dolayısıyla Rus limanlarındakilerle ilgileniyorlar. Gayet olumlu, yapıcı cevaplar aldık. Olumlu gelişmeler bekliyoruz, önümüzdeki saatlerde, günlerde" diye konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna'da iki uçağının bulunduğunu söyleyen Akar bunların güvenliği üzerine de konuştuklarını söyledi. Akar, "Bilindiği üzere orada gemilerimiz var, onların da Türkiye'ye gönderilmesini ele aldık. Ticaret gemilerinin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya tarafı sağlayacak" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Ukrayna bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından Rusya - Ukrayna arasındaki müzakerelerin barışın tesisine, istikrarın sağlanmasına ve insani durumun iyileşmesine önemli katkı sağlayacağı ve böylece kalıcı çözümün mümkün olabileceği ifade edildi" denilmişti. Bakanlık, açıklamasında " Mevcut durum nedeniyle Rus limanlarında bekleyen ticari gemilerin Türkiye’ye emniyetle gelmesi için destek beklentimiz ifade edildi" satırlarına yer verilmişti.