Dünya

Michael Bloomberg: İsrail bu savaşı tek başına savaşmamalı

13 Ekim 2023 12:41

T24 Dış Haberler

Dünyanın en etkili finans yayınlarından Bloomberg'in ana şirketi olan Bloomberg LP'nin sahibi Michael Bloomberg, "İsrail ve Filistin'in çıkarlarını düşünen tüm ülkelerin İsrail'in "Hamas'ı bitirmek için" başlatacağı Gazze'deki kara harekatına destek vermesi gerektiğini söyledi. 

İsrail'in Hamas'ın savaşma gücünü yok ederek kara harekatını hızlı şekilde sonlandırmasının iki tarafın da çıkarına olacağını söyleyen Bloomberg, ABD'nin İsrail'e verilen desteğe öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın "İsrail'in elinde vatandaşlarına bakmak ve bu saldırıya karşılık vermek için tüm araçları olduğundan emin olacağız" sözüne destek veren Bloomberg, İran direkt olarak saldırı ile bağlantılandırılamasa da Tahran'ın Hamas'a finans sağladığına dikkati çekti. Bloomberg, İran'a yönelik petrol ambargosunun daha sıkı uygulanması gerektiğini ifade etti. 

Bloomberg, ABD'nin Arap partnerlerinden de daha yapıcı bir rol oynaması istemesi gerektiğini belirtti:

"Batı Şeria'ya da olsa güney Lübnan'a da olsa şiddetin Gazze'nin ötesine sıçraması hiçbir Arap ülkesinin çıkarına olmaz. İsrail'in Gazze'yi işgal etmek zorunda olduğundan daha uzun süre işgal etmek istemediğine neredeyse eminim, ancak İsrail'in silah zoruyla göreve gelmiş herhangi bir Filistin yönetimine güven duyulmayacaktır. Arap ülkeleri daha istikrarlı bir çözüm bulunmasında önemli rol oynayacak."

Bloomberg, ABD'nin uzun süreli bir siyasi çözümün herkesin çıkarına olduğunu vurgulaması gerektiğini ifade etti. "Bu tecrübeden sonra İsrail'den büyük tavizler istemek daha zor olacaktır" diyen Bloomberg, "Ancak bu, önemli komşularla ilişkileri normalleştirecek bir çerçevede sunulursa daha kolay olur" diye konuştuç