Gündem

MHP'li Aliağa Belediyesi'nde işten atılanların çocukları: Bizleri düşünmediği için belediye başkanına kızgınız

31 Mart seçimlerinden sonra belediyeden toplam 250 işçi çıkarılmıştı

16 Eylül 2019 09:38

MHP’li Aliağa Belediyesi'nde işten atılan işçilerin direnişleri dört ayı geride bıraktı. Her gün Aliağa Demokrasi Meydanı’nda kurdukları çadıra gelen, mahalle mahalle sokak sokak “İşten atmalar yasaklansın” diyerek mücadeleyi büyüten işçilerin evlerinde de yaşam mücadelesi sürüyor. İşten atılanların çocukları, belediye başkanı Serkan Acar'a kendilerini düşünmediği için kızgın olduklarını ifade etti.

Evrensel'den Eren Saran'a konuşan çocuklar şunları anlattı:

Halil Günaydın’ın kızı Ilgın 16 yaşında bir lise öğrencisi:

"Tek güvencemiz babamın maaşıydı. Annem, babam işten çıkarıldıktan sonra işe gitmeye başladı. Yazın sıcağında tarlada hangi iş olursa yapmaya başladı. Ben de ona yardıma gittim. O zaman annemin ne kadar zorlandığını anladım. Sıcağın alnında, elleri yara bere olana kadar çalıştı annem. Sabahın beşinde kalkıp, dörde kadar çalışıyorlar. Yaz dönemi çalıştım ama bütün bir seneyi nasıl geçireceğimiz gerçekten bilmiyorum. Bir amaç uğruna kenetlendi burada. Artık babamın iş arkadaşları değil buradaki diğer işçiler, benim de ailem. Her şeyimiz ortaklaşmaya başladı. Ben eskiden sendikanın ne demek olduğunu bilmiyordum. Ama şimdi bence sendika ortak bir güç, bütün ellerin birleşmesi demek. Keşke daha önceden de bilseydim."

"Bizlerin ne halde olduğunu düşünmüyor"

İşten çıkarılan işçilerden Hakan Mayda’nın çocuğu, lise son sınıf öğrencisi Zehra Betül:

“Babam bize belli etmemeye çalışıyor, şu an maddi olarak bir sıkıntı duymuyoruz gibi görünüyor ama bir sürü kitap alacağım mesela, bunlar onu zorlayacak biliyorum. İşlerini doğru düzgün yapan insanlardı. Kızgınım doğal olarak belediye başkanına, bizi düşünmediği, bizlerin geleceğini düşünmediği için... İşten çıkardığı yetmedi tazminatlarını da vermedi ailelerimizin, kendinden yola çıkarak bizlerin ne halde olduğunu düşünmesi gerekirdi."

"Onların hakları ellerinden alınınca bizim haklarımız da kısıtlandı"

Hem annesi hem de babası işten çıkarılan Ege Laçinel yedinci sınıf öğrencisi:

“Hem annem hem de babam uzun süredir bu belediyeye emek vermiş insanlardı. İlk garibime gitti. Kadrolu olduğu için söylentidir diye inanmakta zorlandım ama gerçek olduğunu öğrendiğimde içimde bir burukluk oldu. Üzüldüm tabi, yazı çok iyi geçiremedim, onların yüzünü de çok göremedim. İlla ki harçlık durumlarımız değişecek. Onlardan artık rahatça harçlık isteyemem, işten çıkarılmadan önce annem ve babamdan utanmadan ihtiyaçlarımı konuşabiliyordum ama şimdi ben de ihtiyaçlarımı kısmaya çalışıyorum” diyor Ege... Anne ve babasının hakları için mücadele ettiğini bildiğini söylüyor. “Biz çocukların eğitim, barınma ve sağlık gibi hakları var. Annemler bizden daha büyük olduğu için başka hakları da var. Onların hakları ellerinden alınınca bizim de haklarımız kısıtlanmış oldu. Ben onların verdiği mücadeleyi kazanacaklarını düşünüyorum."

"Babam direnmeden olmayacağını söyledi"

İşten çıkarılan Baştemsilci Doğanşah Aydın’ın kızı Asya Aydın, orta son sınıf öğrencisi:

“Bu durum beni oldukça zorladı. Bir anda kursuma devam edebilecek miyim, kaynak kitaplarımı alabilecek miyim diye düşünmek zorunda kaldım. Babam şu an bu sorunlarıma çözüm buluyor ama zorlandığını fark ediyorum. Bir de sınavlara hazırlanacağım ve böyle bir şeyin başımıza gelmiş olması duygusal açıdan beni de etkiliyor. Babamların işten çıkarıldığını duyduğumda baya ağladım, hayatım tepe taklak olacak zannettim. Ama şimdi biraz daha iyi hissediyorum. Babamla sohbet ettiğimizde direneceklerini, direnmeden olmayacağını söyledi."