Gündem

Mezuniyet töreni öncesi dört ODTÜ öğrencisi gözaltına alındı

Öğrenciler sabah saatlerinde evlerine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı

30 Haziran 2019 11:01

ODTÜ'de gerçekleşecek mezuniyet töreni öncesi sabahın erken saatlerinde 4 öğrenci evlere baskın yapılarak gözaltına alındı. Bir öğrencinin de evinin kapısı kırılarak arama yapıldı. 

Gözaltına alınan öğrencilerin isimlerinin Meziyet Yıldız, Emrecan Konyalı, Melike Balkan, Fırat Çağlar Karabulut olduğu öğrenildi. ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi'nin eski başkanı Özgür Gür’ün de evinin kapısı polislerce kırılarak arama yapıldı.

Sendika.Org’un edindiği bilgiye göre “MLKP’ye üyelik” iddiasıyla yapılan baskınlar sırasında polisler üniversitelilere “Bugün açacağınız pankartı verin, bizi de uğraştırmayın siz de uğraşmayın” dedi.

ODTÜ Savunulmalıdır yaptığı yazılı açıklama ile “önleyici” gözaltını “tam bir zorbalık ve büyük bir rezalet” olarak niteledi. Gözaltının keyfiliğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Protesto yapma ihtimali üzerinden insanları sabaha karşı terörle mücadele polisleriyle göz altına aldırtmak nasıl bir keyfiyettir? Bu aşırı hamlelerle güya önledikleri, geleneksel olarak mezun öğrenciler ve ailelerinin mezuniyet sırasında alkışlar ve pankartlarla gerçekleştirdiği tamamıyla barışçıl protestolardır. Yani gerçekte “önlemeye” çalıştıkları şey, en temel ifade özgürlüğüdür. En ufak eleştiriye bile tahammülü olmayanlar, ODTÜ’yü ve bütün Türkiye’yi susturmak istemektedir. Rektör Verşan Kök, Ankara Valiliği ve AKP iktidarı toplumsal muhalefetten olabildiğince korkmaktadır. Ama korktukları başlarına geliyor, çünkü ne Türkiye’deki emekçiler, gençler, kadınlar ve LGBTİ+ ne de devrimci ODTÜ geleneğinin yaşadığı okulumuz baskılar karşısında geri çekilmektedir, aksine zorbalık ve keyfiyet tüm ülkede kan kaybediyor. İşte bu yüzden kendi acizliklerini göstererek protesto yapma ihtimali üzerinden ev baskınları düzenlemektedirler. Bizler ODTÜ öğrencileri olarak gözaltındaki arkadaşlarımıza, demokratik haklarımıza ve okulumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Toplumsal eşitlik ve özgürlük kavgası yenilmezdir."

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 2018-2019 öğrenim yılı mezuniyet töreni bugün (30 Haziran) saat 14.00’de Devrim Stadyum’unda yapılacak.

Geçen yıl  ODTÜ’den dört öğrenci mezuniyet töreninde  ‘Tayyipler Alemi’ pankartı açtıkları için ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ suçundan gözaltına alınıp 11 Temmuz’da tutuklanmış, 10 Ağustos’ta ise serbest bırakılmışlardı.