Gündem

Metro kredisi için 10 aydır Bakanlık imzası bekleniyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, metro kredisi için 10 aydır Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın imzasını bekliyor

14 Haziran 2022 16:14

Metro projesi için geçen ağustos ayında Meclis'ten borçlanma yetkisi alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı onay vermediği için kredi kullanamıyor. Duruma tepki gösteren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Önümüz açılsa daha hızlı bu hizmetleri veririz. Metro daha çabuk hizmete girer. Daha ucuz maliyetlerle girer. Bizim maliyetlerimizi artıyor" ifadelerini kullandı.

Birgün'de yer alan habere göre, Belediye Başkanı Seçer, metro projesi için borçlanma yetkisini geçen ağustos ayında Meclis'ten almalarına rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın onay vermemesi nedeniyle şu ana kadar tek kuruş kredi kullanamadıklarını söyledi. Seçer, “Önümüz açılsa daha hızlı bu hizmetleri veririz. Metro daha çabuk hizmete girer. Daha ucuz maliyetlerle girer” dedi. Seçer, 310 milyon liraya kadar borçlanma yetkisini de Meclis'ten aldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı haziran ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, İller Bankası veya ticari bankalardan faiz hariç 310 milyon TL kredi kullanma konusunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yetkilendirilmesi ile ilgili teklif oy birliğiyle kabul edildi.

Teklifin kabulünün ardından AKP’li ve MHP’li üyeler, belediyenin çalışmalarının Cumhur İttifakınca engellendiği iddiasını gündeme getirdi ve bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Cumhur İttifakı üyelerinin bu sözleri üzerine Seçer, göreve geldiklerinden bu yana Meclis'ten sadece bir kez borçlanma yetkisi alabildiğini, bir kez de mahkeme kararıyla borçlanma yetkisi alsa da sadece 20 milyon liralık kısmını kullanabildiğini ifade etti.

Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi müflis tüccar değildir. Uygun olduğu şartlarda kredi kullanır. Biz hayali bir iş yapmayız” dedi.

“Metro inşaatı için bakanlıktan onay bekliyoruz"  

Metro projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Vahap Seçer, geçen ağustos ayında, metro projesi için 900 milyon TL’lik borçlanma yetkisi aldıklarını hatırlattı. Seçer, “Şu ana kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan onayı gelmediği için bir kuruş dahi borçlanamadık biz. Kendi öz kaynağımızdan ödüyoruz ve inşaat devam ediyor, devam edecek. Biz ona göre dengelerimizi sağlayacağız ama önümüz açılsa daha hızlı bu hizmetleri veririz. Metro daha çabuk hizmete girer. Daha ucuz maliyetlerle girer. 2021 yılında bunun ihalesi tamamlandı ama gelişen şartlar, fiyat farkları, yasayla fiyat farkı da veriyoruz müteahhitlere, bizim maliyetlerimizi artıyor” diye konuştu.

İller Bankası'na uyarı

Borçlanma noktasında Meclis’ten onay alsalar dahi bankaların İller Bankası’ndan teminat mektubu istediğini belirten Başkan Seçer, “İller Bankası dediğiniz belediyelerden kesintiler yapan bir kurumdur, kamu kurumudur, var olma nedeni belediyelerdir. Biz de bir belediyeyiz ve bizim paramız oradan geliyor. Ona rağmen biz mektup alamadık. Bundan sonra umut ediyorum 310 milyon lira kredi kullanmaya çıktığımız zaman bankalarla da rahat bir pazarlık şansımız olsun” ifadelerini kullandı.