Gündem

Metal işçilerinden fazla mesai resti

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri arabulucu aşamasında

25 Aralık 2019 09:47

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyarı eylemlerinin ardından işçi restini de çekti. İşyerlerinde mesaiye kalmama kararı aldıklarını açıklayan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak” dedi.

Kavlak, geçen dönemki sözleşme sürecinde aldıkları grev kararının, hükümet tarafından işkoluyla hiç ilgisi olmayan “genel sağlık ve güvenlik” gerekçesiyle grevi ertelendiğini hatırlattı. Kavlak, “Anlaşıyorsanız anlaşın, yoksa yüksek hakeme gidersin, üç kuruş zammı alırsın, oturursun dediler. Bizim grevimizi yine erteleyebilirsiniz, bizi Yüksek Hakem Kurulu’na götürebilirsiniz. Bize de sefalet ücreti verebilirsiniz ama bizi çalıştıramazsınız. Bizden verim alamazsınız” diye konuştu. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Kavlak, eylem planını açıklayana kadar da boş durmayacaklarına işaret ederek, işçi temsilcilerine şöyle seslendi:  “İşverenlere uyarılara devam edeceğiz. Şimdi size talimatımdır. İşyerlerinize döndüğünüz andan itibaren fazla mesaileri kaldıracaksınız. Hiç kimse fazla mesaiye kalmayacak. Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak. Biz olmazsak çarkların dönmeyeceğini, bacaların tütmeyeceğini görecek.”

Eylem planı açıklanacak

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında 7 Ekim’de başlayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 4 Aralık tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutularak arabuluculuk aşamasına geçildi. Arabulucu tarafları yeniden toplantıya çağırdı. 15 gün içerisinde de raporunu sunması bekleniyor.

Bu gelişmeler yaşanırken, Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu önceki gün toplandı. Toplantıya Türk-İş yönetimi de katılarak tam destek verdi. Dün de 700 temsilcinin katılımı ile Türk Metal Sendikası Temsilciler Meclisi toplandı. Türk Metal, cumartesi günü eylem planını açıklayacak.