Gündem

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden toplu iş sözleşmesi; aile içi şiddet uygulayan personelin iş akdi sonlandırılacak

08 Aralık 2019 18:50

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında 3 yıl süreyle toplu iş sözleşmesi imzalandı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Personel A.Ş. ile Mersin Büyükşehir Kültür Sanat Bilim Ulaştırma Tic. ve San. A.Ş. bünyesinde çalışan yaklaşık 7 bin personeli ilgilendiren sözleşme kapsamında, aile içi şiddet uygulayan personelin iş akdi sonlandırılacak.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada sözleşmeye göre, maaşlarda birinci yılda ortalama 850 TL artış gözetildiği, yıllık enflasyon oranında zam ve sosyal yardımlarda ortalama yüzde 30 artış yapılacağı kaydedildi. Açıklamaya göre sözleşmede kıdem tazminatı ve ihbar tazminatları da mevcut yasaların üstünde tutuldu.

Sınavda dereceye giren çocukların ailelerine ikramiye verilecek

Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli maddelerin yer aldığı sözleşmede, aile bireylerine şiddet uygulayan personellerin iş akdinin sona ereceği maddesi yer aldı. Sözleşmede, kadınlar ve erkekler arasında 'eşit işe eşit ücret' prensibi benimsendi.Personele yapılan sosyal yardımlara zam hükümlerinin yer aldığı sözleşmede, emekçilerin aileleriyle birlikte tiyatro ve sinema gibi aktivitelerde zaman geçirmelerini içeren maddelere de yer verildi.

Sözleşmede ayrıca çalışanların YGS ve LGS’de dereceye giren çocuklarını teşvik etmek amacıyla ikramiye verileceği hükümleri de yer aldı. İşçi çocuklarından YGS ve LYS’de Türkiye genelinde ilk 1000’e veya Mersin genelinde ilk 500’e girenlere teşvik ödülleri verilecek.

"Aile bireylerine şiddet uyguladığı tespit edilen personele hiç taviz göstermeden derhal onunla yolumuzu ayıracağız"

İmzalanan toplu iş sözleşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, şunları söyledi: 

"İşinin, ekmeğinin peşinde olan, emek veren çalışanlarımızın her zaman yanındayız. Olmayı da sürdüreceğiz. İmzaladığımız bu toplu iş sözleşmesi, Mersin’de ilk olma özelliği taşıyor. Hatta diğer belediyelere de örnek olacak hükümleri içeriyor. Örneğin, sözleşmemizdeki maddelerden bir tanesi aile içi şiddetle yakından ilgili. Ülkemizde son dönemde kadınlara ve çocuklara yönelen, aile içi şiddetin artış gösterdiği bir gerçek. Biz de bu gerçeği dikkate alarak, sözleşmemize bir madde koyduk. Aile bireylerine şiddet uyguladığı tespit edilen personele hiç taviz göstermeden derhal onunla yolumuzu ayıracağız. Umarım bu madde kadına, çocuğa yönelik şiddet konusunda caydırıcı bir hüküm olur. Bizler hiçbir şekilde şiddetin olmadığı bir dünyada hep birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Sözleşmemiz, tüm çalışanlarımıza hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.