Dünya

Merkel: Putin'le ilişkileri idare ediş şeklimden pişman değilim

"Çabalarımızın sonuçsuz kalması büyük bir trajedi"

08 Haziran 2022 07:27

T24 Dış Haberler

Eski Almanya başbakanı Angela Merkel, iktidarda olduğu sürece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "idare etme şeklinden" pişman olmadığını belirtti ve eğer Ukrayna'nın NATO üyelik planını 2008'de engellemeselerdi Rusya'nın bunu "savaş ilanı" sayacağını iddia etti.

Alman lider, eğer işgal o zaman meydana gelseydi oligarkların yönetiminde olan ve demokratik olarak gelişmemiş Ukrayna'nın bugün olduğundan daha da zorlanacağını belirtti. 

Geçen yılın sonunda görevi bırakmasından bu yana ilk kez sahneye çıkan Merkel, Berliner Topluluğu Tiyatrosu'nda soruları cevapladı. Merkel, "Eğer 'Putin'le konuşmanın hiçbir anlamı yok' demiş olsaydım kendimi çok kötü hissederdim" dedi.

"Çabalarımızın sonuçsuz kalması büyük bir trajedi. Ancak denediğim için pişman değilim" diyen Merkel, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını "çok büyük bir hata" olarak nitelendirdi ve "Eğer neresi kime ait tartışmaya başlarsak hiç durmadan savaşta olurduk" diye konuştu. 

Sahnede Der Spiegel'e çalışan gazeteci Alexander Osang'ın sorularını yanıtlayan Merkel'e ülkelerin ABD liderliğindeki 2008 Ukrayna-Gürcistan NATO üyelik aksiyon planına karşı çıktığı için pişman olup olmadığı soruldu. O yıllarda Ukrayna'da henüz demokratik sistemin tam olarak oturmadığını ve ülkenin oligarklar tarafında yönetildiğini ifade eden Merkel, "Putin, bunu bir savaş ilanı kabul edecekti" dedi.

Merkel, Ukrayna'nın NATO üyelik sürecini Kiev'in kendi çıkarları için engellediklerini belirterek, "NATO'ya bir gecede üye olamazsınız, bu bir süreçtir. Bu süreçte Putin, Ukrayna'ya kötü bir şey yapacaktı" dedi.

Öte yandan başbakanlık sonrası yaşamına da söyleşinin başında kısaca değinen Merkel, görevden ayrıldıktan sonraki ilk haftalarında Baltık Denizi kenarında tek başına yürüyüşlere çıktığını, tanınmamak için sweatshirt giydiğini ve Shakespeare'in ünlü eseri 'Machbeth'i sesli kitap olarak dinlediğini belirtti.