Gündem

Merdan Yanardağ: Yerel seçimler; adil ve demokratik olmayan 14 - 28 Mayıs’ın rövanşının alınması imkânı sunabilecektir

24 Eylül 2023 08:55

PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki sözleri sonrası tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, "Yerel seçimler; adil ve demokratik olmayan 14 - 28 Mayıs’ın sağlamasının yapılması, bir anlamda rövanşının alınması ve ülkeyi bir erken seçime zorlayarak (sonuçlarına göre) bir 5 yıl daha bekleme kâbusunu aşma imkânı sunabilecektir" görüşünü aktardı.

Yanardağ BirGün gazetesindeki köşesinde yerel seçim için hayal kırıklığına uğramış toplumun yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini savunarak şu ifadeleri kullandı: 

"14-28 Mayıs seçimlerini kaybetmek dünyanın sonu olmasa da, sonuçları itibarıyla toplumsal ve siyasal maliyeti ağır olacak bir tablo yaratmıştır. Dolayısıyla önümüzdeki yerel seçimler, olması gerekenden daha yüksek ve büyük bir anlam kazanmıştır. Yerel seçimler; adil ve demokratik olmayan 14 - 28 Mayıs’ın sağlamasının yapılması, bir anlamda rövanşının alınması ve ülkeyi bir erken seçime zorlayarak (sonuçlarına göre) bir 5 yıl daha bekleme kâbusunu aşma imkânı sunabilecektir. Tam bu noktadaki temel sorun; muhalif toplum kesimlerinin seçim yenilgisinin ardından içine sürükledikleri karamsarlık, muhalefete duyulan öfke ve ağır yenilmişlik duygusuyla siyasetten uzaklaşma tutumunu almayı becermektir. Asıl zor olan budur. Ama toplum mutlaka ayağa kaldırılmalıdır. Yerel seçimleri almak; 28 Mayıs’ın hemen ertesi günü başlatılan ve kişilere sıkıştırılan CHP’deki ‘değişim’ tartışmasının yol açtığı derin bozulmayı da geride bırakmayı sağlayacaktır. Çünkü yönü ve kapsamı belli olmayan ideolojik bir oylumu bulunmayan bu tartışma (en azından başlangıçta) seçimlerin ve AKP - MHP iktidarının meşrutiyetini sorgulamayı önlemişti. Bu durum yenilgi psikolojisinin derinleşerek hastalıklı bir toplumsal ruh haline dönüşmesine yol açtı."

Yazının tamamını okumak için tıklayın